Neviditelného psa jste založil v roce 1996, slavíte tedy letos dvacet let. S redaktorem Jiřím Wagnerem tento internetový portál stále řídíte. Co za tu dobu bylo největším pozitivem, a co třeba rozčarováním z provozu tohoto serveru?

Původně jsem myslel, že to bude hodně komorní, literární, snažil jsem se proto o specifický jazyk…
Ale postupně se ta svěžest trochu „ošoupala", píšu už úvodníky, jako píší komentátoři jinde. A taky jsem velice stál o to, aby to zabíralo co nejširší politické spektrum. Aby tam byly třeba i levicové, „zelené" názory. Ale co je to platné, protože já sám takové názory nemám, autoři těchto myšlenkových proudů se tam neprezentují.

Nejsme zásadně rozděleni

Není to trochu škoda?
Je, mrzí mě to, Jirka Wagner teď získal třeba Zdeňka Jičínského, jehož názory sice nesdílím, ale právě pro polemiku a diskusi je to přínos.

Nechybí věcná polemika celé české společnosti? Nejsou dnes lidi příliš zakopáni ve svých názorových pozicích, a spíše si „nadávají", než aby diskutovali třeba na jednom fóru?
To ani nemyslím, že jsme tak zásadně rozštěpení. Jsou platformy, kde se diskutuje – poslouchám často třeba Český rozhlas Plus a tam jsou každý den polemiky pro a proti. Není to ojedinělý projekt. A na druhou stranu, ony ty diskuse zase málokdy vedou k tomu, že by se čtyři intelektuální giganti dohadovali dvě hodiny, a pak by z toho vznikl megagigantický syntetický závěr.

Lidé chtějí od politiků i elit jasná řešení pro celý život: zajistit práci, prosperitu, štěstí…
Jistě, na besedách často zaznívá otázka, co máme dělat jako občané? A právě ta představa jasného řešení, že se někde zatáhne na nějakou páku a něco se hned stane, není reálná. Každý musí začít sám v sobě, v rodině…

Máme nejlepší vládu, jakou jsme měli

Netajíte se názorem, že 90. léta v Česku nebyla zas až tak hrozná, jak se dnes někdy prezentují. Jak tedy hodnotíte Andreje Babiše, který svou rétoriku založil právě na kritice předchozího „matrixu", hrůz, které s námi prováděly vlády ODS a ČSSD?
Nejsem ekonom, navíc si myslím, že to je pavěda, když není schopna předvídat problémy a krize… Jasně, je to společenská věda, takže taková součást krásné literatury… Čili jako neekonom jsem před těmi pětadvaceti lety říkal, že problém doby je vybudovat kapitalismus bez kapitálu. Rady, že se mělo seriózně jednat se zahraničními firmami, jsou komické, protože seriózní jednání v obchodě neexistuje. V obchodě vás každý chce odrbat, to je jeho základ. Takže zaplať pánbůh, že to dopadlo, jak to dopadlo.
Navzdory všemu si myslím, že kupónová privatizace byl geniální nápad, že podle nějakého principu se státní majetek rozdělil a bylo na lidech, co s tím udělali. My jsme v kulminačním bodě měli s manželkou v kuponových knížkách asi 150 tisíc korun, ale pak jsme to prošvihli – což ovšem byla naše hloupost! Nakonec jsme neměli nic, ale lidská pošetilost je olej v soukolí národního hospodářství (smích).
A nakonec se majetkové poměry usadily, průmysl funguje, jsme exportní země, klesá nezaměstnanost. Musím souhlasit s Václavem Klausem, že se transformace v zásadě povedla.

A Andrej Babiš?
Samozřejmě, že to je politik jiného typu, než Sobotka, Fiala nebo jejich předchůdci. Sám jsem s ním nikdy nemluvil, ale ve svých článcích mu soustavně vyčítám jednu velikou chybu, že si koupil ty noviny (vydavatelství Mafra s deníky MFDnes, Lidovými novinami a dalšími médii - pozn. red.).
Protože noviny dneska nemají žádný vliv, a on si tím jen uřízl rákosku sám na sebe a každý kdo ho chce lísknout přes zadek, tak to udělá. Že je ve střetu zájmu se svými firmami, to je věc jiná, ale to lidi předem věděli a stejně ho volili. Ale nelze na něj vytáhnout věci jako na Stanislava Grosse, který se pak na smrtelné posteli omlouval za zázračné zbohatnutí…

S vládou jste tedy spokojen?
Myslím, že máme nejlepší vládu, jakou jsme měli. Je to dobrá kombinace Sobotky, protřelého profesionála, „aparátčíka", který ví, jak to má fungovat. To jsou strojníci demokratického aparátu. Což Babiš není, ten tam působí spíš jako hrom do police… A jeden zabraňuje druhému, aby zneužil své pozice. Babiš podle mě brání ČSSD rozhazovat státní pokladnu, ti by si jinak koupili voliče na 15 let dopředu…

Myslíte, že Babiš si voliče nekupuje? Viz jeho akce se zlevněním piva?
Kupuje, ale ne plýtváním penězi, spíš právě takovými bombastickými akcemi jako s pivem. Rozesmálo mě, když jsem to sledoval… No, uvidíme, jak mu to před volbami zafunguje…

Média nemají vliv

Říkáte, že noviny nemají vliv. Myslíte to vážně?
Vezměte si třeba volbu prezidenta. Které noviny podporovaly Zemana? Žádné, ani Právo ne, protože všichni věděli, že Zeman je notorický opilec, naprosto nekoordinovaný mozek, čistý egocentrik a bude dělat na Hradě jen totální ostudu. A bez ohledu na nepřízeň médií byl zvolen.
Samozřejmě, že tady zapracoval i Václav Klaus, který nenávidí všechno jen trochu „havlovské", to znamená i Karla Schwarzenberga, a spískal tu xenofobní linii v Zemanově kampani o Schwarzenbergově rakušáctví…

Myslíte, že nejen deníky, ale média obecně nemají až takový vliv, jak si sama myslí?
To byste musel hovořit s odborníkem na mediální statistiky, já říkám spíš svůj dojem. Ale v médiích se pohybuji a lidé, s nimiž komunikuji já, si spíš utvářejí názory pomocí elektronických médií a sociálních sítí. Což je vlastně jen technologické povýšení toho, co bylo za totality. Vždyť tehdy nikdo nevěřil novinám, to by byl blázen. Ještě v listopadu 1989 přece noviny hustily do lidí komunistické nesmysly, a lidi šli přesto na Václavák, když pochopili, že nebudou zastřeleni.
Dnes je samozřejmě svoboda slova a jiné spektrum médií. Ale když říkám, že nemají vliv, myslím tím, že tu nevidím nějakou určující platformu, která by nějak diktovala postoje.

MARTIN MAŘÍK

Celý rozhovor si přečtete v aktuálním vydání týdeníku Dotyk. 

Stáhněte si týdeník Dotyk zdarma do svého tabletu či smartphonu v App Store, Google Play , na Amazonu  či v Microsoft Store

Týdeník Dotyk