Babiš, který před novináře nepředstoupil, bude jednat o případném vyhoštění ruských diplomatů v pondělí s ministrem zahraničí Martinem Stropnickým za ANO. "Výsledek je věcí vlády v demisi, nikoli vlády, kterou by KSČM podporovala," řekl Filip. Podotkl, že nechce dávat ultimáta.

"Jestli tato vláda rozhodne jiným způsobem, tak doufáme, že příští vláda, kterou by tolerovala KSČM, by taková rozhodnutí bez souhlasu KSČM nedělala," dodal Filip.

Premiér v demisi Andrej Babiš (vlevo) a rakouský kancléř Sebastian Kurz.
Ruští diplomaté ven, žádá řada zemí. Novičok zabíjel už dřív, tvrdí list

Předseda KSČM míní, že do řádného vyšetření otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery by šlo o předčasný krok. Naopak předseda ČSSD Jan Hamáček soudí, že je třeba vyjádřit solidaritu Británii, která z útoku podezírá Rusko a již skupinu ruských diplomatů vyhostila.

Babiš a Filip si kvůli možné toleranci vlády ještě vyjasňovali některé sociální věci a zahraniční politiku. Filip zopakoval, že v ní panují mezi ANO a KSČM rozpory, pro něž komunisté nechtějí do vlády vstupovat, ale jen ji případně tolerovat.

Jan Hamáček (uprostřed) na jednání poslanecké sněmovny.
ČSSD shrnuje programová jednání, schůzka s Babišem odložena

Debata se vedla podle Filipa také o daňové progresi, s níž ANO nesouhlasí. Předseda KSČM mluvil o shodě na mechanismu, jak o daňové soustavě dále jednat.

"Zatím jsem se dohodli jen na krocích, které povedou k tomu, že Česká republika bude usilovat o to, aby i v rámci Evropy bylo možno řešit sektorové daně v pojišťovnictví, případně v bankovnictví," uvedl Filip. Předpokládá, že o daních bude řeč také při třístranných jednáních mezi ANO, ČSSD a KSČM, které mají začít příští týden, zřejmě v úterý. O dosavadních vyjednáváních o vládě s hnutím ANO bude Filip informovat širší vedení KSČM.

Možná vyloučíme ruské diplomaty, připustil v Bruselu Babiš