„Nebylo prokázáno, že se ten skutek stal tak, jak byl popsán v obžalobě. Byly tam rozpory ve výpovědích svědků i v okolnostech toho, jak se ten skutek měl stát. Pan Barák byl tak zproštěn viny,“ vysvětloval samosoudce Pavel Beránek.

„Ale on na nás chtěl fakt zavolat skiny. Osočoval nás a říkal, že nás všechny podpálí, že jsme ku..y černé,“ vypovídala Svatava Danihelová, matka Věry Danihelové, jež na dvaašedesátiletého důchodce podala trestní oznámení.

Již třetí přelíčení se ani tentokrát neobešlo bez řady vulgarit. Proniknout pod pokličkou komplikovaného sporu se však úplně nepodařilo.

Nové informace nepřinesla ani snaha soudu, který si Svatavu Danihelovou coby svědkyni vyžádal z vazební věznice. Ta více méně, v poutech a hlídána dvěma policisty, zopakovala to, čím argumentovali v minulosti její rodinní příslušníci.

„Nikomu bych to nepřál, aby se proti němu skupinka Romů spikla a podala na něho trestní oznámení kvůli rasismu. Fascinuje mě, jak dlouho se tato nesmyslnost táhla,“ žehral na českou justici osvobozený Barák.

Ten měl mimo jiné obdržet trest v podobě peněžité pokuty dvaceti tisíc korun. Dříve se odvolal i proti veřejně prospěšným pracím.
„V žádném případě bych trest nepřijal, nikdy jsem jim nic neprovedl. Odvolával bych se, dokud by to šlo. Klidně bych šel i za Klausem na Hrad,“ tvrdil Barák.