Fakulty vypíšou mimořádné studijní programy, aby si ostatní učitelé bez kvalifikace mohli začít doplňovat pedagogické vzdělání ještě letos. Učitelů bez kvalifikace je 17.000 z celkem asi 130.000 pedagogů. Část jich už ale studuje či plánuje studium zahájit. Podle zákona by ale stejně ke konci roku muselo kvůli nedostatečné kvalifikaci odejít ze školství 7000 vyučujících.

Přednost

Po odečtení těch, kteří budou mít výjimku, Chládek předpokládá, že počet kantorů bez potřebné kvalifikace klesne zhruba na 3000. Učitel, na něhož se bude vztahovat výjimka, musí ale počítat s tím, že pokud bude mít ředitel k dispozici učitele kvalifikovaného, může mu dát přednost. Novinku chce Chládek upravit novelou zákona, jejíž návrh vládě předloží v dubnu.

Pedagogické vysoké školy tak budou muset absorbovat tisíce dalších studentů. „Bude to spojeno s navýšením finančních prostředků, které bude muset ministerstvo školství vyčlenit," uvedl Chládek. Dodal, že předběžně se počítá s částkou kolem 21 milionů korun. Zároveň upozornil, že podle zjištění ministerstva je v republice 616 škol, kde je více než 50 procent nekvalifikovanost pedagogů. Tyto jednotlivé případy bude řešit pracovní skupina složená ze zástupců zřizovatele či České školní inspekce.

Jiná aprobace

Ačkoliv na úřadech práce je zhruba 6000 učitelů, nelze je snadno využít k náhradě nekvalifikovaných učitelů. Jednak se část nezaměstnaných kantorů do školství nechce vrátit, jednak mají často i jinou aprobaci, než by byla na školách potřeba.

Výjimku dosud měli kantoři starší 60 let a ti, kteří k 1. lednu 2005 měli nejméně 15 let praxe ve škole. Na dokončení kvalifikace měli učitelé deset let. Jako nekvalifikovaní jsou přitom vedeni nejen ti, kdo nemají vysokoškolské vzdělání, ale třeba i lidé s titulem jiného než pedagogického směru či vystudovaní učitelé s aprobací na jiný předmět, než jaký učí.