Všechny – a mnohé další – obsáhne připravovaný dětský kanál České televize, ČT :D, který začne vysílat od 31. srpna (denně od 6 do 20 hodin, od 20 do zhruba druhé hodiny ranní dostane na stejném vysílacím okruhu prostor kulturní kanál ČT art, pozn.).

„Dětská televize je vlastně velká televize v malém, tudíž dbáme na pestrost žánrů," říká výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha. „Vstupujeme do mediálního prostoru, který už je některými dětskými kanály, hlavně komerčními v kabelových televizích, obsazen. Chceme se stát jejich alternativou a hlavně dostát našeho veřejnoprávního poslání, to znamená bavit, zaujmout a zároveň nabízet určité hodnoty navíc. V duchu Komenského slov – kdo se baví, ten se učí."

Datum 31. srpna se zdá ještě daleko, pro vás je ale takřka za rohem. V jaké fázi příprav dětského kanálu se teď nacházíte?
Ve fázi praktických realizací. To znamená, že máme odsouhlasené pořady do výroby, natáčejí se „piloty", které se teď budou posuzovat, řešíme detaily kolem grafické výbavy, hledáme k ní vhodnou muziku, jsme uprostřed posuzování nakupovaných formátů ze zahraničí, které se dabují… Snažíme se přitom, jak už bylo řečeno, dostát všech kánonů ČT a vytvořit schéma, které bude vůči dětem bezpečné, zábavné, vzdělávací i motivující.

Výkonný ředitel dětského celoplošného kanálu České televize režisér Petr Koliha.Motivující v tom smyslu, že chcete děti paradoxně od obrazovek odehnat a nabídnout jim životní alternativu. Jakým způsobem?
Děti dnes nejsou klasickými televizními diváky, známe to z vlastních rodin – jednu televizi mají puštěnou u sebe v pokojíčku, druhou u rodičů, vedle toho mají, tedy ty starší, zapnutý notebook. A do toho ještě volají kamarádovi, co mají ve škole zrovna za úkol. Tohoto způsobu jejich existence chceme využít, aby jim média zároveň posloužila jako informační zdroj. Jako impuls, který je bude motivovat ke sportu, k návštěvě divadla, výstavy, planetária či zoologické zahrady, a to například prostřednictvím formátu Táto, mámo – co budeme dnes dělat. Jedná se o víkendový magazín o tom, co se kde děje, a na jeho sestavování se budou podílet i regiony.

ČT :D bude rozlišovat mladší (od čtyř do osmi let) a starší (od osmi do dvanácti) věkovou skupinu. Co ale s dětmi ve věku dvanáct a výš?
Původní projekt ČT :D pokrýval věkové kategorie od čtyř až do osmnácti let. Ale tím, že televize startuje dva nové projekty – vedle ČT :D
i zmíněný ČT art, bylo pro první krok vysílání rozhodnuto, že budou sdílet společný éter. V dohledné době, řekněme dvou tří let, by se měly osamostatnit. Dětský kanál by se pak vrátil ke své původní koncepci. Proto jsme se teď orientovali na nižší dětskou věkovou skupinu, která dnes patří v České televizi k těm tradičním. Přišlo nám, že ovlivňovat ji má smysl jak po vzdělávací, tak etické a estetické rovině. Teenagery zatím oslovujeme jinými programy České televize, komunikací na webu a sociálních sítích.

ČT má s pořady pro děti a mládež velkou zkušenost, pojďme si říct, jak bude nový kanál profilován, co konkrétně přinese?
Déčko bude plnoformátovou televizí pro děti, což znamená, že dětem nabídne pořady různého žánru – od hrané 
a animované tvorby přes zábavně-vzdělávací pořady až po lifestylové magazíny, dokumenty a zpravodajství. Současně bude plnit poslání veřejné služby – dbát na kvalitu pořadů, které jsou nejen zábavné, ale i podporují fyzický, duševní a sociální vývoj dětí, jsou nositeli hodnot nebo mají přesah ke vzdělávání. Informací pro rodiče je, že nabídneme obsahově bezpečný program, který je předvídatelný, a oni i děti se v něm snadno zorientují. Další rozměr získá ČT :D na novém dětském webu České televize www.decko.cz.

A konkrétní pořady?
Začnu u zahraniční tvorby. Jde o kvalitní akviziční pořady, které nakupujeme například z BBC, jako třeba Horrible Histories, natočené podle úspěšné knižní řady Děsivé dějiny, nebo 60 zvířecích zabijáků, což bude takové okénko do přírody a do života divokých zvířat. Ze zahraniční hrané tvorby to bude seriál Pravěk útočí.

BBC je tedy pro vás inspiračním zdrojem…
Nejen ona, vzorem je nám 
i německá KIKA a řada jiných dětských evropských televizí. Od nich jsme třeba odvodili 
i to, že poprvé u nás uvedeme na obrazovku dětské pětiminutové zpravodajství včetně počasí a sportovních zpráv, které poběží každý den v 18.40. V něčem se bude podobat i tomu dospělému, akorát bude přizpůsobeno chápání dětí – nebude se tedy vyhýbat ani složitějším otázkám a tématům ve společnosti. A samozřejmě bude referovat o tom, že se třeba někde v zoo narodil medvídek… Chtěli bychom 
v tomto směru spolupracovat se školními zpravodajskými televizemi, kterých je u nás celá řada, ale tohle všechno je hudba budoucnosti.

Vraťme se ale ještě k české původní zábavě a tvorbě. Co všechno z té zavedené se do nového dětského kanálu transformuje a co přibude?
Velkým tahákem bude nový český hraný seriál, který představíme teprve během následujících týdnů. K důležitým pilířům patří už zmíněné Studio Kamarád, které ještě rozšíříme (bude vysíláno 
v sobotu i v neděli dopoledne), a Kouzelná školka, jež se nám osvědčila a bude pokračovat během všedních dopolední. Planeta Yó se nám transformovala do takového populárně-vědeckého formátu pro starší – bude na obrazovce „běhat" každý všední den před Večerníčkem, který si udrží svůj standardní čas. Kromě něj budeme ještě vysílat animovaný Raníček, jímž budeme celé vysílání zahajovat. Oba pořady pak budou 
v poledne reprízované, takže nikdo o nic nepřijde.

Výkonný ředitel dětského celoplošného kanálu České televize režisér Petr Koliha.Když už jsme u té animace, jak velký důraz na ni budete klást?
Docela zásadní. Uvedeme hned postupně čtyři nové večerníčkové řady – Nejmenší slon na světě výtvarníka a režiséra Libora Pixy, Bílá paní na hlídání režiséra Petra Friedla, To si piš, je to myš Jana Tománka a Chaloupka na vršku Šárky Váchové. Uvažujeme i o pokračování Krtečka. Krteček je mimochodem asi nejslavnější česká figurka ve světě, nedávno jsem byl 
v Soulu a v „obchoďáku" jsem tam našel celé patro věnované právě jemu…

S Hurvínkem taky počítáte?
Počítáme, ale až na rok 2014. Plánujeme, že s ním vytvoříme zajímavý jazykový kurz angličtiny.

Několik let jste byl uměleckým šéfem Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. Jaké zkušenosti z něj jste teď mohl zužitkovat při tvorbě dětského kanálu?
Zlínský festival jsem začal dělat, když se nám s manželkou narodil první syn. Od té doby jsem bral dětský svět naprosto vážně, opravdu mě začal bavit a zajímat. Zlínský festival se pro mě potažmo stal úžasným setkáním s produkcí filmů, které také zahrneme do vysílání ČT :D. Navíc jsem se dostal do určité mezinárodní sféry kreativních tvůrců pro děti a mládež, takže si myslím, že všechny tyto vazby se tady a teď mohou zúročit.

Stovky filmů máte „nakoukáno"– jak tedy hodnotíte dětskou tvorbu, která vzniká i v evropském kontextu?
Myslím, že Evropa na děti sází velice. Speciálně Skandinávie a Německo si uvědomují, že oslovení dítěte, které je bráno jako velmi seriózní součást nejen rodiny, ale i určitého sociálního soužití, je důležité. Proto do něj investují peníze i energii. Chtějí mu poskytnout nějaké vodítko. Totéž platí o Indii a dalších zemích Dálného východu, které obrovsky investují do dětského filmu, protože si uvědomují onu motivační a vzdělávací hodnotu. A právě 
u produkcí těchto zemí bychom chtěli vyvolat poptávku i po naší dětské tvorbě, po žánru, ve kterém jsme kdysi vynikali a který získává vznikem ČT :D nový impuls.

To je dobrá zpráva, v minulosti přece ČT vyráběla filmy a seriály, které pak prodávala i na zahraničních trzích. Je i toto vaším cílem?
Samozřejmě, chceme hrát důstojnou a kvalitní roli i na mezinárodním poli. Myslím si, že ve srovnání s jinými veřejnoprávními televizemi na to máme. Chtěli bychom se 
s ČT :D dopracovat i k možnostem, že bychom nabízeli naše formáty do zahraničí.

Výkonný ředitel dětského celoplošného kanálu České televize režisér Petr Koliha.Přijde na to řeč i na letošním zlínském festivalu (odehraje se od 27. května do 1. června), kde kanál ČT :D představíte?
Dětem se představíme 
v rámci festivalového Dne České televize. Pro účastníky festivalu i veřejnost jsme ve Zlíně připravili seminář věnovaný „Déčku", na kterém představíme jeho filozofii, koncepci programu, vlastní dětskou tvorbu České televize, ale i úvahy pro nový dětský web. Chceme podpořit diskuzi s tvůrci i odborníky, kterou jsme zahájili už formou neformálních diskuzí 
s tvůrci a odborníky v tzv. Déčkolegiu. Spolupracujeme 
i s ministerstvem školství, 
s nímž máme podepsané memorandum. Názory všech bereme v potaz, chceme být otevřenou seriózní stanicí pro děti, takže v tomto směru hrajeme i otevřenou hru. Ať nám každý klidně řekne, co si myslí, vítáme jakýkoli názor, který ČT :D prospěje.

Počítáte na něm i s reklamou?
Obchodně ne, toho jsme se dobrovolně zřekli. Product Placement za úplatu je navíc zakázaný evropskou směrnicí a jediné, co bychom obezřetně využívali, je sponzoring, který bychom ovšem mohli po stránce estetické a obsahové ovlivnit. Peníze z něj bychom použili na přilepšení dětskému programu.

Jakou očekáváte sledovanost?
To je složitější otázka. Nějaké plány máme, nicméně 
v současné době, kdy ČT uzavřela smlouvu o šíření signálu, bude teprve křivka sledovanosti nabíhat. Takže to se 
v absolutních číslech vyjadřuje těžko. Nicméně, chtěli bychom hrát dominantní roli, být televizí, která tím, že je šířena terestricky, bude pro děti první volbou.

Petr Koliha* Narodil se 5. 7. 1956 v Praze.
* Filmový a televizní režisér, producent, pedagog a nyní i výkonný ředitel ČT :D.
* Režisér filmů Něžný barbar 
či Výchova dívek v Čechách.
* Do loňska umělecký ředitel MFF pro děti a mládež ve Zlíně.