"Žádná taková, řekl bych výzva, tam nepadla, naopak," uvedl Filip k hlasům volajícím po jeho odchodu z čela strany. K dřívějším vyzyvatelům patřil například bývalý místopředseda komunistů Josef Skála, který nedávno oznámil vznik platformy Restart. Výkonný výbor její existenci i aktivity podle předsedy strany jednoznačně odmítl.

Nesouhlas s platformou Restart

"Vyslovujeme zásadní nesouhlas s činností takzvané platformy Restart, která postupuje v přímém rozporu se stanovami KSČM a která KSČM poškozuje," prohlásil Filip. Vyvození důsledků vůči stoupencům platformy bude podle něj věcí základních organizací nebo okresních výborů strany, které mohou postupovat podle stanov. Výbor se podle něj usnesl, že k vnitrostranické diskusi mají být využívány zásadně stranické orgány a organizace, zveřejňovány by měly být až jejich výstupy.

Odpovědnost za to, že KSČM letos ztratila zastoupení v Senátu a 1200 míst na radnicích, má podle výboru každý funkcionář strany včetně předsedy a místopředsedů, uvedl Filip. "A my se té odpovědnosti nijak nezříkáme," řekl předseda komunistů. Proti stanovám strany ale byla podle něho výzva z Plzeňského kraje, aby odstupoval někdo z jiného regionu kvůli špatnému výsledku.

Miloš Zeman a Karel Srp starší. Ilustrační foto.
Soud začal řešit spor Srpa a Hutky kvůli výrokům o udávání StB

Filip je přesvědčen o tom, že ústřední výbor v sobotu neschválí očekávané návrhy na odvolání současného vedení strany ani svolání mimořádného sjezdu. "Nejsme strana, která by se rozhodovala na základě emocí," uvedl Filip. Možnost, že by měl požádat o důvěru, výbor podle předsedy strany neprojednával, jeho jednotlivými členy to bylo naopak odmítnuto. "Výkonný výbor žádnou rezignaci nepodává, ani to kraje pro své členy (výboru) nepožadují," řekl Filip. Na sobotním jednání budou ale přítomni i zástupci nižších než krajských úrovní a jednání se očekává bouřlivější.

Řádný sjezd KSČM se uskuteční za půldruhého roku, na jaře 2020. Komunisté do té doby chtějí připravit změnu organizační struktury strany, aby byla flexibilnější, a svůj krátkodobý i dlouhodobý program, a projednat tyto dokumenty s členskou základnou, která má 37 tisíc členů.

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip.
Vedení KSČM doporučilo poslancům podpořit rozpočet se schodkem 40 miliard