Vyhláška, která tisk kolků umožnila, dnes vchází v platnost. Výrobci se tak budou moct připravit na částečné otevření trhu s alkoholem, které vláda chystá na dnešní večer, nebo čtvrtek.

Kolky s červeným kódem a nápisem NOVÝ ve stejné barvě budou výrobci lepit na lahve z výroby, zákazníci tak poznají, že se jedná o alkohol vyrobený po propuknutí metanolové aféry, tedy bezpečný. Do obchodů a restaurací se tyto lahve budou moct dostat až potom, co ministr zdravotnictví Leoš Heger ve sdělovacích prostředcích nařízením zmírní prohibiční opatření. Očekává se, že se tak stane dnes večer nebo ve čtvrtek podle toho, kdy se vláda sejde k jednání.

Co se zásobami alkoholu ve skladech?

Schůze kabinetu je naplánována po skončení jednání Sněmovny, kdyby se ale debata v dolní komoře protahovala do pozdního večera, ministři by se mohli sejít až ve čtvrtek. Rozhodovat budou i o tom, co se zásobami alkoholu, který skončil ve skladech po vyhlášení částečné prohibice.

V Česku na otravy metylalkoholem zemřelo od začátku září 25 lidí. Případy otrav se rozšířily do devíti krajů. Desítky lidí byly hospitalizovány, někteří budou mít doživotní následky, především poškozený zrak. Policie zatím kromě dvou hlavních aktérů v kauze obvinila i menší distributory a prodejce, dohromady tak trestnímu stíhání čelí více než čtyři desítky lidí.