Mácha byl podle rozsudku velitelem skupiny StB, jež měla počátkem roku 1950 za úkol donutit některé představitele katolické církve k přiznání, že chystali proti komunistickému režimu spiknutí. Jeho součástí měl být takzvaný číhošťský zázrak, kdy se v roce 1949 v kostele v Číhošti u Ledče nad Sázavou při kázání faráře Toufara několikrát pohnul kříž na oltáři.

Umučený farář Josef Toufar.
Lidé zavzpomínají na umučeného kněze Josefa Toufara

Vyšetření číhošťského zázraku svěřily špičky totalitní moci takzvané Instruktážní skupině StB, která v lednu 1950 zatkla faráře Toufara a poté se ho snažila ve valdické věznici na Jičínsku přinutit k přiznání, že pohyb kříže sám zinscenoval.

Po krutém mučení vyšetřovatelé nakonec 23. února kněze přiměli, aby podepsal protokol, v němž se k činu přiznal. Ztýraný sedmačtyřicetiletý kněz zemřel dva dny nato na následky prasklého žaludečního vředu v nemocnici v Praze, kam jej převezli z valdického vězení.

První stíhání bylo odloženo

Tato akce Státní bezpečnosti zaměřená proti katolické církvi byla podle soudu v rozporu i s tehdejšími platnými zákony, neboť příslušníci komunistické policie vyslýchali církevní představitele za pomoci nedovolených brutálních metod, přičemž vyslýchající ani neměli pravomoci vyšetřovatelů, a dokonce i samotné držení kněží ve valdické věznici bylo protiprávní.

Demontáž první vitráže v kostele svatého Víta.
Lidé si mohou adoptovat okno z kostela faráře Toufara

Bývalý důstojník StB Mácha byl už jednou v souvislosti s Toufarem trestně stíhán, a to v roce 1968, kdy byl vojenskou prokuraturou obviněn z farářovy vraždy. Vyšetřování však bylo odloženo, neboť prokuratura dospěla k závěru, že Mácha sice Toufara u výslechu skutečně ztloukl obuškem, ale zranění, která mu tím způsobil, nebyla natolik vážná, aby zapříčinila farářovu smrt.

Toufar byl pohřben v hromadném hrobě u zdi ďáblického hřbitova v Praze. V červenci 2014 byly jeho ostatky po 65 letech vyzvednuty a převezeny do číhošťské farnosti, kterou Toufar naposledy spravoval. Následně byly po slavnostní bohoslužbě za účasti církevních hodnostářů a tisíců věřících uloženy v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Krnovští gymnazisté zhlédli v rámci projektu organizace Člověk v tísni Příběhy bezpráví film Šel bych do toho znovu o odpůrci komunistické totality a pobesedovali s pamětníkem a historikem Vladimírem Bluchou.
Příběhy bezpráví odstartují oceněním pamětníků. Připomenou rok 1948