Vysokoškoláci, kteří nedostali pokoj na kolejích si shánějí ubytování také jinde. Nejčastěji si ve skupinkách pronajímají větší byty. „Jako každý rok evidujeme více žádostí o koleje než je kapacita. Letos jsme však zavedli nové opatření, abychom zabránili zneužívání rezervací pokojů, což se nám dřív stávalo často,“ uvedla ředitelka Palachových kolejí hradecké univerzity Vladimíra Teplá.

Novinkou se stal rezervační poplatek ve výši 1000 korun, který musí zájemci o pokoj zaplatit a následně se jim započítá do první splátky kolejného. „Pokud nakonec nenastoupí peníze jim nevracíme,“ dodala Teplá. I přes to už odmítli více než 200 žádostí. „Spolupracujeme také s Karlovou univerzitou a ta nám také vyšla vstřít se 40 místy na jejich kolejích Na Kotli,“ uzavírá.

Hitem se stávají třípokojové byty hradecká univerzita má k dispozici kolem 900 míst k ubytování. Ceny pokojů se pohybují v průměru kolem 2000 korun což je o 15 procent více než loni. „Je to první nárust cen od roku 2005,“ uvedla Teplá. Podle vybavení pokoje se může kolejné vyšplhat až na 2600 korun za pokoj s internetem a sociálním zařízením, což některé studenty svádí spíš k pronájmu větších bytů, a tím získání většího soukromí za stejné peníze.

„S partou kamarádů jsme si pronajali třípokojový byt za 9000 měsíčně a bude nás tam bydlet pět. Vyjde to levněji než koleje a ještě máme své úplné soukromí, svobodu a vlastní režim,“ uvedl jeden ze studentů, Milan Litvik.

Realitní kanceláře zaznamenávají největší nárůst zájmu studentů v září. „Občas je to velký problém, protože hodně majitelů bytů nechce studenty ubytovat z obavy vybydlení bytu, ale také ze strachu o pravidelnou platbu nájemného,“ uvedl Jiří Reeh vedoucí pobočky Bonus reality Hradec Králové.

Doplnil, že je to dáno především počtem lidí, kteří si byt chtějí pronajmout a nutností do smlouvy uvést jen jednu osobu. „Náhodou pak dojde mezi těmi lidmi ke sporu, jeden už svůj podíl nezaplatí a pro majitele to znamená problém,“ řekl Reeh. Jak doplnil přesto už letos uspokojili dvě skupinky studentů.

„Nejčastěji si pronajímají byty třípokojové i vícepokojové. Nájem se v Hradci pohybuje mezi devíti až patnácti tisíci korunami a za zálohy na energie dají asi tři tisíce korun,“ prozradil Reeh.

Kuriozitou je ubytování vysokoškoláků v autokempu Stříbrný rybník, kde využívají vytápených chatek. Studenti tady bydlí už několik let.