Spokojení převažují

Největší nedostatek spatřují studenti i absolventi v nedostatku praxe, příliš snadné dostupnosti terciárního vzdělání a nízké kvalitě výuky. Devět z desíti současných vysokoškoláků je ovšem se svým studiem spokojeno. Nejvíc ti, kteří jsou přesvědčeni, že jim diplom z dané školy zajistí profesní růst.

„Propojujeme teoretickou výuku s praktickými hodinami. V informatické etapě lidské společnosti je paradoxně hodnota znalostí, tedy tzv. know-how, mnohem vyšší než hodnota informací," míní Jindřich Ploch, rektor Vysoké školy obchodní v Praze.

Ačkoli technické obory jsou pro uplatnění na trhu práce největší zárukou, vybírá si je kolem 35 procent středoškoláků. Nejpopulárnější jsou stále manažerské, ekonomické a humanitní obory.

Rektor v akci

V regionálním žebříčku britské společnosti Quacquarelli Symonds, který zahrnuje 24 evropských států kromě západní Evropy a země Střední Asie, se České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze umístilo na sedmém místě a u zaměstnavatelů se těší druhé nejlepší pověsti. „Garantuji všem svým studentům, že pokud po vystudování ČVUT neseženou místo, najdu jim ho sám," řekl minulý pátek rektor této technické univerzity Petr Konvalinka žákům Gymnázia Opatov v Praze po podpisu Memoranda o spolupráci. „Znamená to pro nás další zvýšení kreditu školy a tím i možný nárůst kvalitních uchazečů o studium technických oborů," uvedl jeho ředitel Jan Peřina.

Toto pražské gymnázium je domovem unikátního zařízení pro výuku částicové fyziky – mlžné komory, kterou sestrojili zdejší bývalí žáci, nyní studenti Fakulty elektrotechnické ČVUT. Zdokonalenou komoru poté dodali na stálou výstavu Mikrokosmos Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě. Opatovské zařízení si budou moci od příští středy prohlédnout návštěvníci expozice Accelerating Science 
v Českých Budějovicích.

StudentiZdroj: Deník