"Snad z toho budou mít hezký zážitek," řekl ČTK ředitel školy Richard Mach. Bylo to zajímavé, shodovali se žáci, ale nijak netajili, že další oslavu ukončení povinné školní docházky plánují bez dozoru dospělých.

Obě třídy deváťáků si prý neobyčejné loučení zasloužily. "Je to výjimečný ročník, který měl výjimečné třídní učitelky, a proto jsme se rozhodli připravit výjimečné předání vysvědčení," uvedl Mach.

Školáci z Jungmannovy ulice už ve čtvrtek přes den slavili poslední zvonění. Ve 23:00 zazněla v kuřimské obřadní síni zaplněné rodiči i kamarády slavná vítězná píseň skupiny Queen o šampiónech. Třídní učitelky Tamara Vacková a Michaela Kalinová pak každému žákovi pověsily na krk medaili za některou výjimečnou vlastnost nebo pamětihodný počin.

Padlo tak například ocenění za opravu školního skleníku, za ležérní přístup ke vzdělávání nebo za nakažlivý smích a šíření dobré nálady. Například studenta Přemysla Procházku ocenila učitelka za aktivní šíření moravanství. "Přema na Špilas," ozval se hned z publika citát z reklamy namluvené v brněnském hantecu.

Přesně o půlnoci se pak v jindy tiché noční Kuřimi ozvala česká hymna. Když dozněla, začalo předávání vysvědčení. O nevšedním ceremoniálu uvažovali učitelé ve městě na Brněnsku už loni, ale plán se jim podařilo uskutečnit teprve letos.

Přestože výuka v základních školách v Česku má začínat nejdříve v 07:00, ředitel se kritiky školních inspektorů kvůli noční akci neobává. Záměr mu schválila radnice, která školu zřizuje, i rodiče dětí.