Vyšetřovatel případu tyto osoby viní z toho, že z nedbalosti způsobili obecné nebezpečí a spáchali takový čin tím, že porušili důležitou povinnost vyplývající z jejich zaměstnání, postavení nebo funkce a uloženou jim podle zákona a způsobili takovým činem těžkou újmu na zdraví a smrt. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody v trvání až deseti let. Mezi obviněnými jsou představitelé stavebních firem, které se na realizaci stavby podílely, zástupci investora a osoby, které měly na starost dohled nad dodržováním bezpečností práce v průběhu stavby," uvedla mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Oznámení o tragické události přijali policisté integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ve čtvrtek 4. září 2014 ve 14.41 hodin. Z prvotní informace vyplývalo, že se v obci Vilémov zřítil most a v jeho sutinách zůstali zavaleni lidé. Jednalo se o most, který v té době procházel rekonstrukcí a pro veškerou dopravu byl zcela uzavřen. Při zřícení mostu čtyři muži zemřeli a další dva utrpěli zranění.

Nedodržení bezpečnosti

"Ze závěrů policejního prověřování, z výslechů svědků i ze závěrů rozsáhlých znaleckých posudků z oboru stavebnictví vyplynulo, že stavební práce, při nichž se zřítil opravovaný most, nebyly řízeny v souladu s ověřenou projektovou dokumentací a že v průběhu prací nebylo zajištěno dodržování povinností k ochraně života, zdraví, životního prostředí a bezpečnosti práce," pokračovala Čírtková. Ta dodala, že v nadcházejícím období bude probíhat standardní policejní vyšetřování celého případu, které potrvá několik měsíců.

"Až do jeho ukončení nebudeme poskytovat sdělovacím prostředkům žádné bližší informace k jeho průběhu ani k jednotlivým prováděným úkonům," sdělila Čírtková.