"Je potřeba jasně přiznat, a bohužel naše vláda to pořád nedělá, že masová migrace do Evropy je důsledkem nikoli IS, nikoli chaosu na Blízkém východě a v severní Africe, ale je důsledkem politiky evropských elit a pseudoelit," řekl Klaus. Prohlásil také, že politika Spojených států a části EU přispěla k rozvrácení tohoto regionu.

Čtěte také: Klaus kritizuje vládu kvůli rozpočtu: neumí zužitkovat peníze

Klaus považuje za samozřejmé, že mezi migranty jsou i lidé, kteří chtějí v Evropě páchat teroristické útoky. "Migrace je zdrojem teroristických útoků zde v Evropě, to je věc pro mě jasná. Jestli Evropa konečně nezmoudří a neudělá nějakou změnu, tak to s námi dopadne špatně," řekl.

Bývalý prezident také prohlásil, že v celé EU vnímá nespokojenost se současnou podobou evropské integrace. Projevilo se to podle něj loňským rozhodnutím Británie unii opustit a tlak na změny bude pokračovat. "Budou zásadní protesty a budou zesilovat ty protesty, aby se změnilo to či ono v Evropské unii," řekl.

Opakování brexitu v jiné evropské zemi ale neočekává, i proto, že vztah Británie k EU byl vždy jiný než u ostatních států. Nemyslí si proto, že by se unie v blízké budoucnosti rozpadla, přesto ale podle něj změny přijdou. "Já očekávám, že Evropa se bude zásadně měnit a to bude určitě k lepšímu," řekl.

Přečtěte si: Sněmovna schválila státní rozpočet, schodek má klesnout na 60 miliard korun