Jednatel společnosti Snowy Chalet, která je vlastníkem boudy, Karel Janda ČTK řekl, že se v zákonné lhůtě proti rozhodnutí odvolají.

„Absolutně s tím rozhodnutím nesouhlasíme. Kompletní vyjádření k celé věci dáme až po nabytí právní moci," řekl Janda, který dnes nechtěl komentovat ani výši uložené sankce. Bouda vyhořela loni v srpnu. Z komplexu tří objektů se podařilo zachránit pouze část obvodových stěn a trafostanici. Hasiči po požáru uvedli, že oheň někdo založil úmyslně. Policie, která požár vyšetřovala pro podezření z trestného činu poškození cizí věci, v polovině září oznámila, že nezjistila pachatele, a vyšetřování případu odložila.

Úředníci z vrchlabské radnice jsou podle ČT přesvědčeni o tom, že majitel mohl boudu lépe zabezpečit. Vrchlabští památkáři viní majitele také ze stavu, ve kterém byl objekt před požárem. Bouda byla už léta opuštěná, chátrala, zatékalo do ní a památkáři vážně pochybovali, zda bude možné ještě ji zrekonstruovat.

Dvě správní řízení

Vrchlabská radnice řeší celkem dvě správní řízení týkající se Petrovy boudy, rozhodnutí se týká řízení, ve kterém úřad zkoumal, jak firma před požárem zajistila objekt proti vlhkosti a větru. V druhém řízení, které řeší zajištění torza objektu po požáru, podle Jandy dosud žádné rozhodnutí nepadlo.

Firma Snowy Chalet podle Jandy již vrchlabským památkářům předložila dvojici studií na možnou podobu horské chaty, která by měla vzniknout na místě shořelého objektu. „Je to malý horský objekt s kapacitou do 50 lůžek a restaurací, tak jak to chceme od samého počátku. Památkáři nám to ale smetli ze stolu, s tím, že trvají na výstavbě kompletní repliky Petrovy boudy. Čekají nás další jednání," řekl Janda.

Bouda, která leží v nadmořské výšce 1288 metrů, byla od roku 2008 pro turisty uzavřená. Podle některých odborníků hrozilo, že se stavba kvůli špatnému technickému stavu zřítí. Již týden před devastujícím požárem se v objektu objevily plameny, tehdy se ještě podařilo jejich šíření zastavit.