Ve středu 16. ledna se na společném postupu domluvili ústecký primátor Petr Nedvědický a ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. „Podařilo se sjednotit názory a domluvit se, za jakých podmínek řešení přestupků v tunelech spustíme tak, aby to bylo v souladu se zákonem,“ zdůraznil Petr Nedvědický. „Předpokládáme, že během krátké doby vše zprovozníme a spustíme zkušební provoz. Naostro by zaznamenání přestupků a vyměřování pokut mohlo běžet od začátku letní sezony,“ dodal Tomáš Lerch.

Systém bude fungovat tak, že kamery Ředitelství silnic a dálnic přestupek zaznamenají a Policie ČR ho předá ústeckému magistrátu. Za pomoci nového softwaru magistrát stanoví výši pokuty a oznámení odešle viníkovi. „Software jsme již nakoupili a v rozpočtu počítáme s náborem dvou nových pracovníků, kteří posílí odbor přestupkových agend,“ dodal primátor Nedvědický.

Tunely na dálnici D8.
Ústecký magistrát tratí miliony na pokutách z tunelů

Řidičům přestupky v dálničních tunelech procházely bez trestu bezmála rok a půl, a to právě kvůli nedohodě mezi vedením Ústí a policií. Podle odhadů tak přišla městská pokladna o miliony korun.

(rm)