Kdo si chce držet váhu a sváteční dny si nedovede představit bez přípitku, měl by podle odborníků volit nápoje s nižším obsahem alkoholu, jako je vinný střik, a měl by zcela vynechat tvrdý alkohol.
Střik je vhodnější než samotné víno, protože má méně alkoholu. A právě alkohol může dietu vážně narušit – povzbuzuje chuť k jídlu a pro hladového je těžké odolat lákadlům jídla. Nabourává také vůli při dodržování dietních pravidel, takže člověk snáze „zhřeší".
Pivo patří podle odborníků k relativně dietním nápojům, pozor by si ale měli dát ti, kdo už s nadváhou bojují. Svým složením i vysokým obsahem cukru podporuje pivo podle odborníků ukládání tuků, zejména na břiše. Nitrobřišní tuk pak je velkým rizikovým faktorem nemocí srdce a cév.
Lidé, kteří hubnou, by denně měli přijmout nanejvýš 5000 kilojoulů. Ti, kdo si chtějí váhu udržet, si mohou dovolit 7000 až 9000 kilojoulů. Podle odborníků stačí k nabrání nechtěného kilogramu tuku sníst 30.000 kilogramů navíc proti tomu, co odpovídá běžné potřebě organismu.
Energie v alkoholických nápojích
1 dcl nápoje | energie v kJ |
pivo desetistupňové | 130 |
pivo dvanáctistupňové | 140 |
bílé víno | 54 – 210 |
červené víno | 67 – 280 |
šumivé víno | 80 – 340 |
destiláty | 1000 |
Zdroj: Obezity news