V tomto bodě chce ministerstvo vyjít veřejnosti vstříc a umožnit zasílání informací o aktuální výši trestných bodů e-mailem či prostřednictvím sms. Řidiči by tak na úřadě mohli požádat o zasílání zpráv poté, co uvedou svoji totožnost a předloží adresu, na kterou mají úřady posílat automaticky informaci o každé změně. Dnes může řidič informace o stavu bodového konta získat na Czechpointu, osobně nebo přes datovou schránku.

Nižší postihy by lidé uvítali u přestupků, jako jsou například zapomenuté doklady, menší překročení rychlosti na přehledných místech či nepoužití bezpečnostních pásů. Úřad slíbil, že se návrhy lidí bude zabývat, konkrétně uvažuje o tom, že zváží snížení horní hranice pokuty u jízdy se zapomenutými doklady nebo za špatné parkování.

Dále připadá v úvahu možné zmírnění postihu za nehodu s lehkým ublížením na zdraví, kde nejde o trestný čin. Původní návrh ministerstva počítal u těchto přestupků s tím, že může být udělen zákaz činnosti na 18 měsíců až tři roky. Nyní chce úřad zákaz zkrátit na půl roku až 18 měsíců.

Přísnější tresty za nejzávažnější přestupky

Změna bodového systému by měla podle původního návrhu přinést přísnější tresty za nejzávažnější přestupky. Maximální výše pokuty by například u řízení pod vlivem alkoholu a jiných omamných látek, řízení bez patřičného oprávnění nebo při způsobení závažné nehody měla vzrůst z nynějších 50.000 Kč na 75.000 Kč.

Právě výše pokut byla jednou z hojně komentovaných. Podle mluvčího ministerstva Tomáše Neřolda řada lidí v připomínkách upozorňovala na skutečnost, že pro méně movité řidiče by takto vysoká pokuta mohla být likvidační, zatímco pro jiné jde o směšné částky. Lidé apelovali na to, aby výše pokut byla stanovena podle příjmu přistižených řidičů, nebo byla stanovována podle hodnoty vozidla. To ale úřad odmítl s tím, že ověřování finančních poměrů každého přistiženého řidiče by bylo příliš komplikované.