Ve vrbětickém areálu muničních skladů explodovaly už dvě budovy s municí. Šlo o sklady, které si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Z okolí areálu byly v minulých dnech a týdnech přechodně, ale opakovaně evakuovány stovky obyvatel přilehlých vesnic. Prostor hlídají společně armáda a policie. Další neřízené detonace munice se z areálu ozvaly v pátek pozdě večer.

„Naprosto selhal nezbytný státní dohled nad podivným druhem skladování. Je zásadní chybou, že muniční sklady využívají, respektive zneužívají soukromé firmy, které neplní ani základní bezpečnostní opatření. Zároveň vznikají soukromé sklady střeliva a výbušnin, které jsou bez řádné a důsledné kontroly," uvedl ÚV KSČM. Komunisté požadují „zjištění příčin, vyvození odpovědnosti a nastavení jasných pravidel, která by pro příště podobné události zcela vyloučily".

KSČM také kritizovala současnou vládu – vládní koalice prý přestala jednat mezi sebou a nesnaží se s opozicí korektně řešit podstatné problémy. „Místo toho v drtivé většině řeší zástupné problémy a své vlastní rozbroje," stojí ve stanovisku.

Komunisté kabinetu vyčetli mimo jiné to, že ČR nezvládá vyčerpat přidělené evropské dotace, vadí jim také, že vláda nevalorizovala existenční a životní minimum. „ČSSD opět potvrdila, že není ochotna důsledně naplňovat vlastní volební program. Stejně je tomu se sliby přijmout zákon o majetkovém přiznání a řešení již nutné úpravy exekucí. Vláda také zcela rezignovala na (slibovanou) změnu zákona o tzv. církevních restitucích, který společnost silně poškozuje," uvedlo vedení KSČM.