Pohrozili střelnými zbraněmi a použitím výbušniny – a odnesli si 154 milionů korun. Umožnit jim to měl právě Saleta, tehdy manažer bezpečnostní agentury, jíž přepadený pancéřovaný vůz patřil.

Technické potíže

On jakoukoli vinu odmítá – podle obžaloby se ale podílel na organizování zločinu. Právě on měl lupiče naučit zacházet s ovládáním dveří pomocí stisku různých kombinací tlačítek na palubní desce, a hlavně dosadit do posádky řidiče, o kterém věděl, že v případě přepadení nabude vzdorovat a vůz otevře. Mohl mít vliv i na to, že na trasu bylo vypraveno vozidlo s technickými potížemi; s problémy se startováním a s omezenou funkcí některých bezpečnostních prvků. Tohle všechno Saleta odmítá. „Čin jsem nespáchal," konstatoval s tím, že s loupeží století neměl a nemá nic společného.

Ukradené peníze se nikdy nenašly. Kriminalisté připustili, že na činu se podílelo více osob, všechny podezřelé se ale najít nepodařilo. A někteří již nevyslechli obžalobu, protože zemřeli; v případě dvou z nich se mělo jednat o sebevraždy. V minulosti se před Králíkovým senátem ocitli tři muži, postupně ale byli všichni zproštěni obžaloby. Soud nenašel dostatek dostatek důkazů svědčících pro jejich vinu.