Kromě podmínky a pokuty nesmí Burjánek podle verdiktu pět let působit jako advokát nebo insolvenční správce. Peněžitý trest požadoval v odvolání státní zástupce.

„Obžalovaný se dopustil dvou skutků, navíc v postavení advokáta, který měl chránit zájmy klientů. Své jednání bagatelizuje a nepovažuje je za trestné," odůvodnil svůj požadavek.

Burjánek si peníze vybral dvakrát 

Podle obžaloby vybral turnovský právník v prvním případě z úschovy pět milionů korun, které využil „zatím nezjištěným způsobem pro vlastní potřebu". Klientovi je sice nahradil, ale až po dohodnuté lhůtě.

Podruhé vybral Burjánek peníze v roce 2014, kdy do úschovy přijal skoro dva miliony korun za prodej nemovitosti. Peníze znovu vyplatil až později, v lednu 2015.

Obžalovaný se jednání nezúčastnil 

Burjánkův obhájce David Pakandl považuje uložený trest za nepřiměřeně přísný - v odvolání chtěl, aby Burjánka senát zprostil obžaloby, nebo alespoň zrušil zákaz činnosti. "Klient by byl schopen akceptovat podmíněný i finanční trest, ale bez toho uvedeného zákazu činnosti," řekl.

Obžalovaný se středečního jednání nezúčastnil. Dříve soudu tvrdil, že peníze použil například na vybavení nového domu nebo pomoc kamarádovi. S klienty se prý ale na pozdějším vrácení peněz dohodl, a žádná škoda proto vzniknout nemohla. „Necítím se vinen, mám za to, že jsem se žádné zpronevěry nedopustil. Nikomu jsem žádnou škodu nezpůsobil, nikomu žádné peníze nechybí," řekl hradeckému krajskému soudu v srpnu.

Čtěte také: Soud projedná odvolání v případu advokáta viněného ze zpronevěry