Podle Korpase sice jeho čin nenaplňoval skutkovou podstatu násilí proto úřední osobě. Zároveň upozornil, že je společensky nepřípustné, aby se někdo při takových akcích pohyboval s maketou, která je těžko rozpoznatelná od skutečné zbraně. „Někteří svědci uvedli, že ji považovali za reálnou a očekávali, že dojde ke střelbě," řekl Kopras.

Za skutečnou hrozbu jeho čin považovala například primátorka Liberce Martina Rosenbergová, svědkyně incidentu. „Když jsem se vyklonila do strany, dívala jsme se přímo do hlavně zbraně. Nejvíce mě ale vyděsilo, když ji dal do určitého úhlu a mířil jednomu chlapci do očí," vypověděla dnes u soudu.

Incident se stal při otevírání nového mostu v Chrastavě na Liberecku loni 28. září. Tehdy šestadvacetiletý útočník na Klause zblízka sedmkrát vypálil z airsoftové pistole a čtyřikrát ho zasáhl. Vondrouš po útoku z místa odešel, aniž prezidentova ochranka zasáhla. Podle soudce Korpase jako profesionálové poznali, že má atrapu a pro prezidenta není hrozbou. Proto ani je nepředvolal k soudu, jejich výpověď by na rozsudku nic nezměnila. Klaus podle žalobce utrpěl zhmožděniny kůže s mírným otokem.

Vondrouš: Na čin jsem se připravoval měsíc

Vondrouš u soudu vypověděl, že se na čin připravoval asi měsíc, poté co se dozvěděl, že by Klaus měl navštívit Chrastavu. Bývalého prezidenta si nevybral cíleně, ale považoval ho za jednoho představitelů dnešního špatného stavu země. „Asi dva týdny jsem přemýšlel, jakým způsobem poukázat na současnou špatnou situaci u nás a že nelze takto pokračovat," uvedl. Házet vajíčka nechtěl, na to prý už veřejnost nereaguje, a airsoftovou pistoli považoval za bezpečnou zbraň, která neublíží.

Soudu stačily k vynesení verdiktu výpovědi pěti svědků a televizní záznamy. „Byly dostatečně průkazné," konstatoval Korpas. Státní zástupce Ivan Bernátek navrhl pro Vondrouše podmíněný trest. Po vynesení rozsudku si ponechal lhůtu na odvolání. S výší trestu je spokojený, chce ale ještě prozkoumat změnu právní kvalifikace.

Obhajoba se práva na odvolání vzdala. „Jsem velice mile překvapen, myslel jsem, že to (výše trestu) bude horší," řekl Vondrouš. Zároveň připustil, že k takovým událostem by docházet nemělo. „Co se týče slušného chování, takové věci by se stávat neměly. Nicméně jednalo se o zoufalý čin v zoufalé situaci v republice a velice doufám v tom, že se politici více zamyslí nad svými kroky, aby se podobné činy nemusely opakovat," dodal.