„Letos se houby objevily o zhruba čtrnáct dnů dříve a zatím to vypadá dobře. Sice jsou oblasti, kde rostou více a na větší části Olomoucka by to ještě nějaký ten den tepla a vláhy chtělo. Ale i tady se už dají najít,“ uvedl mykolog Hlůza.
Roste i muchomůrka růžovka. U té by se sběrači měli mít na pozoru před záměnou za muchomůrku tygrovanou. „Ta je prudce jedovatá a letos už jsme kvůli ní zaznamenali jednu otravu, a to na Kojetínsku. Naštěstí to dopadlo dobře,“ varoval mykolog. Typickým znakem muchomůrky růžovky je velký rýhovaný prstenec. Rozhodně nesbírat plodnice, které jsou nápadně zbarvené dohněda.
Mykolog upozornil na houbu v trávnících a na okrajích lesů – žampion zápašný – po jehož požití bylo už dvěma lidem letos špatně od žaludku. „Už se staly dva případy, oba z Olomoucka,“ sdělil mykolog. „Po poranění či pomačkání nápadně žloutne, a když se vaří, vydává nepříjemný pach,“ uvedl Hlůza.
Na jedlé houby doporučuje vyrazit do Litovelského Pomoraví, do oblasti mezi Červenkou a Moravičany. Nebo směrem na jih do lesů v okolí Náměště na Hané. „Určitě spíše do listnatých a smíšených lesů, ty jsou v této době atraktivnější. Do jehličnatých až o něco později,“ popisoval. Stejně tak například listnaté lesy na Libavé zatím nejsou pro houbaře tím nejlepším cílem, protože leží poměrně vysoko.
„Zůstala jsem o den déle na chalupě ve Chřibech, abych mohla v klidu do lesa na houby. Našla jsem nějaké babky, modráky a holubinky. Ale potkala jsem houbaře a nesli i hřiby. Místy se mi zdál les docela suchý, má však snad pršet, tak pak to jistě přijde,“ popisovala ranní výpravu Helena Kudličková z Olomouce.
Jaké druhy jsou k mání? Z hřibovitých hub už roste hřib dubový a modráky, především kovář a kolář. „U posledních bych chtěl připomenout, že jsou za syrova mírně jedovaté, tedy je důležitá dobrá tepelná úprava, což znamená tak dvacet třicet minut,“ poradil jeden z předních tuzemských odborníků.
Podle mykologa Hlůzy už začínají růst houby v trávnících na sídlištích, například špička obecná. „To je výborná polévková houba,“ doplnil.