V příštích letech by se měly maturity výrazně proměnit a zlevnit, studenti by zkoušky dělali na počítači. Plánuje to ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), který dnes zkoušky zahájil na pražském Gymnáziu Jana Nerudy.

Po 07:45 rozpečetil ředitel gymnázia Juraj Liška krabici se zadáním testů. Do každé školy v republice došly v minulých dnech z maturitního centra Cermat tyto krabice s přesně spočítaným množstvím testů z jednotlivých předmětů.

Nová nepovolená pomůcka

Ve třídách mezitím čekali nervózní maturanti. Na stolech mohli mít pouze psací a rýsovací potřeby, matematické, fyzikální a chemické tabulky, kalkulačku bez grafického režimu a pití. Vše ostatní museli žáci nechat v v taškách. Letos navíc maturitní centrum Cermat upozornilo školy na novou nepovolenou pomůcku, hodinky, do nichž lze nahrát tahák.

Ministr popřál maturantům štěstí. Při té příležitosti zavzpomínal na svou maturitu z ruštiny, kdy psal slohovou práci o Juriji Gagarinovi.

Zadání testů se objeví na webu odpoledne

Studenti maturují povinně z českého jazyka, u druhého předmětu mají na výběr mezi matematikou a cizím jazykem. Zkoušku z jazyka si vybralo 64 procent maturantů, naprostá většina angličtinu. Zadání dnešních testů se má odpoledne objevit na webu Cermatu. Studenti také v rámci státní maturity mohou nepovinně maturovat z dalších předmětů. Novinkou letošního roku je volitelná těžší zkouška z matematiky, takzvaná Matematika+, kterou zájemci skládali před měsícem. Kromě státních maturit pořádají střední školy také vlastní zkoušky z odborných předmětů, takzvanou profilovou maturitu.

Školní inspekce dohlíží na vybraných školách

Řádné konání zkoušek zkontroluje na vybraných školách Česká školní inspekce. V minulých letech se totiž na některých školách podvádělo, studenti například odevzdali totožné slohové práce. Na maturity dohlížejí také jazykovědci z Ústavu pro jazyk český. Ti začali s Cermatem spolupracovat loni poté, co centrum udělalo chybu v testu z češtiny a muselo se upravovat hodnocení.

Výsledky písemné části maturit dostanou žáci 16. května, kdy také začínají ústní zkoušky státní maturity. Protokoly o výsledku státní maturity dostanou žáci do 16. června. Proti výsledkům se mohou studenti odvolat.