Domodra zbarvené brněnské výstaviště hostí v sobotu a neděli celostátní kongres občanských demokratů. Přesně 606 delegátů zvolí nového předsedu a místopředsedy strany. Řešit budou také mizerný výsledek v krajských volbách a rebelující poslance.

Petra Nečase na předsedu nominovalo deset ze čtrnácti krajů. „Neobjevil se žádný vyzyvatel, ale nálada ve straně je tak nevyzpytatelná, že se může stát ledacos," myslí si politolog Lubomír Kopeček.

Podle místopředsedy oblastního sdružení ODS Brno-město Víta Blahy se Nečas o post předsedy bát nemusí. „Obraz rebelujících poslanců je zveličený. Nepodařilo se jim získat podporu ani na svém krajském sněmu ve středních Čechách," podotkl Blaha, který je jedním z delegátů.

ODS se na kongresu pokusí vzpamatovat z porážky v krajských volbách, po které zavládla ve straně nejistá a kritická atmosféra. „Nastartování změn v ODS hodně záleží na tom, koho zvolí na post prvního místopředsedy. Protože premiér je spíš zaneprázdněný vládou. Měl by to být někdo nový s elánem a dostatečnou podporou. Ale zároveň někdo, kdo ve vedení ODS nefunguje patnáct let," řekl Blaha.

Návrat k tradiční pravicové politice chce i občanskodemokratický starosta Starého Lískovce Vladan Krásný. „Výsledky kongresu očekávám s napětím. Věřím, že účastníci budou vystupovat bez alibismu a projeví otevřeně názor. Lidé ve straně jsou naštvaní, ale mlčí," řekl Krásný. Podle něj by se měla strana snažit lépe vysvětlovat voličům své kroky.

Podobný názor má víc občanských demokratů „Lidé ztratili důvod volit ODS, protože místo aby jako pravicová strana prosazovala nízké daně a malý stát, dnes přemýšlí, které odvody ještě zvýší," podotkl před časem bývalý jihomoravský radní za ODS Miloš Šifalda.

Podle politologa Kopečka má strana bojovat s vlastní decentralizací. „Kraje jsou samostatné a vliv centrálního vedení je malý. Když se něco projedná v koalici, premiér to v téhle podobě protlačí, protože výkonná rada není akceschopná. Regiony jsou pak frustrované, že na vládu nemají vliv a chovají se nezávisle," sdělil politolog.

SLEDUJEME ONLINE ZDE

Langer na kongresu ODS podpořil Nečase, vláda má změnit politiku

Ivan Langer, někdejší mocný místopředseda ODS a ministr vnitra, nyní řadový člen olomoucké organizace ve svém vystoupení na nynějším kongresu ODS v Brně podpořil současného předsedu Petra Nečase. Langer, kterého z vysoké politiky voliči „vykroužkovali" v posledních parlamentních volbách, míní, že kongres by měl proměnit stranické grémium v akceschopný orgán a změnit obsah vládní politiky i způsob její prezentace.„Jmenuji se Ivan Langer a jsem řadový člen ODS. A nepřišel jsem nikomu dávat jakékoliv a už vůbec ne hraběcí rady," zahájil své vystoupení v diskusi Langer. Prohlásil, že ačkoliv mu to nikdo nevěří, do vlády už znovu nechce. Vládnutí jako takové se navíc podle něj pro ODS nesmí stát fetišem či cílem samo o sobě. Vládnutí je totiž podle Langera především prostředkem jak účinně hájit zájmy vlastních voličů.

Kongres ODS by proto podle Langera měl jasně říci, jaké jsou priority ODS plynoucí z programu a pověřit předsedu strany, aby tyto priority prosadil s koaličními partnery. „Pokud to nebude schopen prosadit, dejme vedení ODS mandát k předčasným volbám," myslí si Langer, vnímaný jako zákulisní spoluhráč předsedy Nečase.

„Lepší než vláda ve stavu klinické smrti je postavit se před voliče a položit jim naléhavou otázku: Jdete do toho s námi?," poznamenal. Nynější podoba vládnutí však podle něj znamená, že občanským demokratům se krátí čas. Příští volby pak straně neukážou žlutou kartu, jako nynější prohrané volby krajské a senátní, ale kartu červenou, a to nejen pro ODS, ale pro celou občanskou pravici.

Předpokladem pro úspěšnou vládní obhajobu voličských zájmů je přitom podle Langera fungující strana. Předseda má mít funkci ideového lídra, první místopředseda má stranu prakticky řídit a dva další místopředsedové by měli mít na starosti stranickou zahraniční politiku a vzdělávání a práci s lidskými zdroji.

Tluchoř:Nečas by měl nejen přiznat chyby, ale převzít odpovědnost

Předseda ODS Petr Nečas by měl nejen přiznat své chyby, ale také za ně převzít odpovědnost. ČTK to řekl poslanec a Nečasův stranický oponent Petr Tluchoř. Voliče ODS podle něj odradilo, že strana porušuje své sliby, například v daňové politice.„Petr Nečas udělal první krok a uznal své chyby, teď by měl udělat druhý krok a převzít za ně odpovědnost," řekl Tluchoř. Nečas má podle něj pravdu v tom, že voliči ODS jsou inteligentní lidé. „Jen se plete ve zkoumání jejich motivací, proč nepřišli volit. Mít na billboardech hesla nízké daně, malý stát, a naopak daně zvyšovat. To urazí inteligenci každého našeho voliče," uvedl.

Nečas dnes kongresu řekl, že ODS poškodila i rozhádanost v jejím poslaneckém klubu. Nespokojencům v čele s bývalým šéfem poslaneckého klubu Petrem Tluchořem jde podle něj při odporu proti vládnímu balíčku o mocenský střet a berou si ODS a stát jako rukojmí. ODS podle Nečase musí ve vládě dodržovat dohody. Podle Tluchoře ale sám Nečas dohody nectí.

ODS pokračuje v politické diskusi, hovoří se o volebním propadu

Delegáti kongresu ODS v Brně po přestávce na oběd opět začali diskutovat o politických otázkách. Debata je naplánována na zbytek dnešního dne. Jako první vystoupili místopředseda manažer volební kampaně Pavel Drobil, který se věnoval se především špatnému výsledku strany v posledních krajských a senátních volbách, a další místopředseda a lídr ODS na Plzeňsku Jiří Pospíšil. Podle něj musí nynější vláda přežít, ale je potřeba, aby učinila revizi a vyhodnotila, co konkrétně pro občany a voliče ODS dělá.

Výsledek nedávných voleb, kde ODS dosáhla jen na 12 procent voličské podpory, za neúspěch ve svém dopoledním projevu označil také předseda strany a premiér Petr Nečas. Na sněmu se tento víkend hraje o jeho politickou budoucnost a fakticky tak také o pokračování nynější vlády.

„Nepatřím k těm, kteří s každým neúspěchem začnou apokalypticky věštit zánik ODS, přesto jsem přesvědčen, že ODS musí svůj výsledek vnímat jako velmi vážnou výstrahu," prohlásil Drobil. Výsledek ODS v krajských volbách byl ale podle něj pro stranu šokem.

Připomněl, že ODS byla zvyklá na třicetiprocentní volební zisky. Propad má podle něj více důvodů. Hlavně jej zavinila ztráta důvěry voličů a nejednotnost ODS. To by mělo vést ODS k mobilizaci všech členů strany, uvedl Drobil.

Podle něj se ukazuje, že volební průzkumy jsou ošidné a velká část voličů se rozhodla o tom, komu dá hlas, těsně před volbami. „Rychlou změnu nálad jsme nedokázali zachytit," uvedl místopředseda Drobil.

Pospíšil: Od ODS se odklání tradiční voliči

Podle Pospíšila, který ale dokázal v západních Čechách zvítězit, se od ODS odklání její tradiční voliči. Vláda podle něj, ačkoliv dělá správnou a důležitou politiku například ve fiskální oblasti, neumí dobře vysvětlovat některé své kroky skupinám, pro které jsou tyto kroky důležité.

„Měli bychom zanalyzovat naše typické voličské skupiny a zjistit, proč nás tito lidé nevolili," podotkl Pospíšil. Strana také podle něj, stejně jako podle mnohých řečníků na brněnském kongresu ODS, ztratila důvěryhodnost. „Lidé nám nevěří, že to s nimi myslíme dobře," poznamenal. Přesto je podle něj potřeba zachovat stávající vládu. „Musíme zabránit nástupu komunistů a socialistů, kteří se objímají na krajích a vytvářejí tam koalice," řekl Pospíšil. Vláda, ze které jej letos premiér vyhodil, podle Pospíšila musí přežít, ale je potřeba, aby změnila styl a udělala revizi svého programu.

Nečas: Udělal jsem chyby

Nečas v úvodu kongresu přiznal chyby, které v čele ODS udělal. Nese prý odpovědnost za volební porážku strany v krajských a senátních volbách. „Nikdy jsem se nepovažoval za nositele jediného správného názoru. Pro mě je tato porážka (z nedávných voleb) výraznou politickou lekcí," uvedl Nečas.

Problémem ODS podle něj je, že její značka je poškozena, stala se symbolem korupce a vlády peněz. ODS s touto nálepkou musí bojovat. „Nahoru musí jít důvěryhodní lidé a nedůvěryhodní musí jít na okraj. Je to jediná šance," uvedl Nečas. Za to sklidil první potlesk od účastníku kongresu.

ODS podle něj poškodila i rozhádanost v jejím poslaneckém klubu. Nespokojencům v čele s bývalým šéfem poslaneckého klubu Petrem Tluchořem jde podle něj při odporu proti vládnímu balíčku o mocenský střet a berou si ODS a stát jako rukojmí.

ODS podle Nečase musí ve vládě dodržovat dohody a nabídnout voličům kompetentní vládnutí. Není prý proti stranické diskusi, musí se ale ctít většinové rozhodnutí, nebo se ODS stane anarchistickým spolkem.

Daňový balíček

Nečas chce všechny hlasy ODS pro svůj kompromis k daňovému balíčku. Zdůraznil, že v uplynulých letech byly třikrát v ČR zvýšeny daně, přičemž nikdo z tehdejších občanských demokratů „nekřičel nic o zradě volebního programu".

Nečas chce, aby občanští demokraté navázali užší spolupráci s TOP 09. Měla by mít formu dohody, na základě které by nastal na pravici v ČR „klid zbraní". Po parlamentních volbách by pak měly jít obě strany buď společně do vlády, nebo společně do opozice, míní. Podle premiéra si voliči obou stran nepřejí jakékoli další spory mezi pravicovými stranami.

U sebe Nečas připustil chyby také v tom, že z grémia strany nevytvořil kompaktní tým a za stranu musel příliš mluvit sám. ODS by podle něj měla mít výkonného místopředsedu, který se bude starat o stranu a uvolní ruce předsedy ve vedení vlády.