Na Hradčanském náměstí dopolední přísahu několik set vojáků za účasti prezidenta Zemana a premiéra Andreje Babiše doplní i složení slibu policistů a hasičů. Zeman a Babiš se odpoledne se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim zúčastní také otevření historické budovy Národního muzea po rekonstrukci, která trvala tři a půl roku. Návštěvníci budou mít možnost si muzeum prohlédnout od neděle, připraveny jsou pro ně dvě výstavy k výročí vzniku Československa.

Zrekonstruované Národní muzeum v Praze.
Dvě výstavy najednou. V neděli se opět částečně otevře Národní muzeum

Generálka vojenské přehlídky bude dnes

Po oba víkendové dny vláda zpřístupní zájemcům Hrzánský palác na Hradčanech a Lichtenštejnský palác na Kampě. Jen v sobotu bude otevřená budova Úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše a lidé se mohou jít podívat také do sídel ministerstev zahraničí, zdravotnictví, školství, spravedlnosti, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj. Den otevřených dveří má také pražský Obecní dům. Dejvice v sobotu uvidí generální zkoušku na nedělní vojenskou přehlídku.

Statické ukázky techniky na Letenské pláni v Praze ke stému výročí vzniku Československa.
Tanky, rakety, děla. Letnou obsadila armádní i policejní technika

Dejvické divadlo večer uvede hru Václava Havla Zítra to spustíme o událostech noci z 27. na 28. října 1918. Stejnou hru v režii Vladimíra Morávka na sobotní večer nachystali také v Brně.

Národní Muzeum.
Akce Pražská muzea 1918-2018 otevře o víkendu návštěvníkům dveře zdarma

Výročí založení státu si připomenou odhalením obnoveného Pomníku svornosti v Břeclavi a pomníku se sochou prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Rudicích na Blanensku. Slavit se bude také například v Ostravě, ve Zlíně nebo Jablonci nad Nisou.