Soudce Krajského soudu v Plzni jej tedy nemohl vyslechnout. A nestalo se to poprvé. Už na podzim udělil trestní senát jinému podnikateli padesátitisícovou pokutu za to, že k soudu nepřišel.

Hned na začátku jednání předal soudce Milan Štejr pěti obžalovaným Milanovi Zádamskému, jeho bratru Petrovi, dále Alanu Tremlovi, Marku Prucklovi a Pavlu Simandlovi rozhodnutí Vrchního soudu v Praze o jejich setrvání ve vazbě. Společně s Dušanem Oračkem jsou ve vazbě už jen jmenovaní. Zdeněk Hanzelín, Martin Bláha, Alois Wohldann a Robert Šichmann byli z vazby propuštěni. Poslední obžalovaní Jiří Bartyzal a Radek Handlíř jsou vyšetřováni na svobodě.

Soud se v úterý mimo jiné zabýval starší výpovědí poškozeného klatovského podnikatele J. Š., kterého měl vyděračský gang strčit do klece se lvem a který kvůli zločincům podle spisu přišel o dům. Milan Zádamský se již dříve vyjádřil, že panu J. Š. půjčoval dva milionu korun oproti zástavě domu. Podnikatel prý ale neplatil a dům se převedl na Zádamského. Ten jej chtěl prodat. Podnikatel si to ale nepřál a chtěl další půjčku na nákup jistého objektu, z jehož prodeje měl vše zaplatit. Údajně dostal 1,7 milionu.

Objekt se ale nedařilo prodat. Vymáhání pohledávky převzal od Zádamského Alan Treml s tím, že když se objekt do roka neprodá, připadne Tremlovi. Objekt však před vypršením lhůty obestavil pro podnikatelovy dluhy soud. „Treml byl právem naštvaný a řekl, že na J. Š. podá trestní oznámení pro zpronevěru. Mezitím šel pan Š. na policii a vypověděl tam nesmysly. Z tehdy normálních transakcí udělal vydíraní,“ vypověděl v létě Zádamský.

J. Š. ale vypověděl jinak. „Jsou to lidi, kteří jsou schopni zabít kvůli stovce. Panu Zádamskému jsem celý dluh vyrovnal, dal jsem mu ještě víc peněz, nic mu nedlužím. Jednak dostal 500 tisíc korun, pozemek v Běšinech a zlato asi za 350 tisíc korun. On tady říkal, že jsem mu dlužil asi pět a půl milionu korun. Není pravda, že mi půjčoval ještě další peníze,“ stojí ve výpovědi.