Zahrádkářství patří v česku mezi oblíbené koníčky. Jen Český zahrádkářský svaz sdružuje na 130 tisíc členů. Podle průzkumu z roku 2015 se zahradničení věnují téměř tři čtvrtiny lidí. Podle letošního průzkumu agentury Nielsen Admosphere kupuje v hobbymarketech třetina zákazníků potřeby pro zahrady.

Předchozí tři pokusy prosadit zahrádkářský zákon nebyly úspěšné. S nynějším návrhem uspěla skupina tří desítek poslanců z klubů ANO, ČSSD, KSČM, SPD, STAN, KDU-ČSL a Pirátů. Argumentovali hlavně tím, že obdobný zákon existuje ve všech okolních zemích. Poukazovali také na to, že zahrádkářské kolonie v minulosti často zanikaly.

Šumperská zahrádkářská kolonie U Sanatoria v Šumperku v říjnu 2020.
Šéf zahrádkářů: Naše kolonie mizí, nové by stály desítky milionů

Na přijetí zákona naléhal loni také premiér Andrej Babiš (ANO), když v polovině září řekl, že poslanci by měli spíše schválit zahrádkářský zákon, a nikoli stále řešit epidemii covidu-19. Schválení zákona by podle něj bylo krokem k soběstačnosti Česka v pěstování ovoce a zeleniny. Odpůrci naopak tvrdili, že zákon je zbytečný.

Zákon stanoví, že zahrádkářskou činností se rozumí veřejně prospěšná činnost zaměřená na pěstování ovoce, zeleniny, květin, užitkových nebo okrasných rostlin, jejich další zpracování nebo úprava. Vykonávat ji bude zahrádkářský spolek, který bude veřejně prospěšným spolkem, a to podle přijatého zákona. Nebude muset jít jenom o Český zahrádkářský svaz, ale podle předkladatelů se to bude moci vztahovat i na komunitní zahrady.

Propachtování pozemku 

Zahrádkářskému spolku bude možné propachtovat pozemek pro zahrádkářskou činnost pouze na dobu určitou, a to nejméně na dva roky. Pokud bude propachtovatelem stát nebo obec, bude nejkratší možná doba pachtu deset let. Senát se pokoušel toto ustanovení vypustit, ale Sněmovna ho přehlasovala.

Zákon také stanoví, že ministerstvo zemědělství v rámci své působnosti podporuje zahrádkářskou činnost a zastupuje zájmy zahrádkářských spolků při projednávání dotčené problematiky v České republice a Evropské unii.

Zahrádkářská kolonie - ilustrační foto
Zahrádkářský zákon prošel Sněmovnou. Je zbytečný, namítají ovšem kritici

Obcím zákon ukládá přispívat k rozvoji zahrádkářské činnosti například tím, že vytvářejí předpoklady pro vznik, rozvoj a provozování zahrádkářské činnosti při územním plánování. Obce i Státní pozemkový úřad budou muset při sjednávání pachtu zohledňovat prospěšnost zahrádkářské činnosti.