Jedním z cílů zákona je připravit stát do roku 2024 na zákaz skládkování vybraných odpadů. Norma počítá s budoucím postupným zvyšováním poplatku za ukládání odpadu na skládku, který platí obce i firmy. Pokud by se zvedl poplatek za skládkování, jenž platí za své občany obce, měnily by se možná i poplatky za popelnice tam, kde se převážně skládkuje a málo třídí. Ministerstvo životního prostředí jako předkladatel zákona ale počítá s tím, že směsného odpadu bude spíše ubývat.

Zákon také upřesňuje povolení k provozu zařízením, která nakládají s odpady. Ta budou muset procházet revizí a žádat každých pět let o povolení provozu u krajského úřadu. Obec, na jejímž území takové zařízení bude, se stane součástí správního řízení o udělení provozu. Zákon by měl rovněž omezit zřízení a provozování mobilních zařízení ke sběru odpadů, protože doposud podle ministerstva životního prostředí nebylo možné zkontrolovat, zda jeho provozovatel nakládal s odpady legálně.

Volnější režim pro firmy

Doposud nemusely mít souhlas od krajských úřadů například hutě, sklárny a papírny, které zpracovávaly odpad jako druhotnou surovinu. Ministerstvo chce v novém zákoně vymezit, jaké firmy mohou mít volnější režim, ale i ty budou muset respektovat pravidla a ohlašovat do odpadové evidence na ministerstvu. Povinně by se mělo pro firmy, které nakládají s odpady, zavést také pojištění odpovědnosti za škodu na životním prostředí.

Na zavedená omezení výkupu kovů od občanů mají navázat další změny pro sběrny. Pokud návrh projde, budou se muset vybavit kamerami, uchovávat i záznam o výkupu po dobu tří let a na vyžádání ho poskytnout kontrole. Zpřísnit by se také měla pravidla na technické zabezpečení skládek. A to kvůli tomu, že některé firmy zákon obcházely a ukládaly odpady na skládky jako materiál, nemusely obci a státu za ostatní i nebezpečný odpad platit.