Za přibližně dva měsíce budou mít školáci první volno. Podzimní prázdniny jsou naplánovány na pondělí 27. října a středu 29. října. Dohromady s víkendem a státním svátkem připadajícím na 28. října to pro děti znamená pět dní volna.

Před Vánoci půjdou děti do školy naposledy v pátek 19. prosince a vrátí se do nich až v pondělí 5. ledna 2015. První pololetí skončí ve čtvrtek 29. ledna, přičemž na pátek jsou pak naplánovány pololetní prázdniny. Na ty bude navazovat šest týdenních termínů jarních prázdnin rozdělených podle bývalých okresů. Ve čtvrtek a pátek 2. a 3. dubna budou mít školáci velikonoční prázdniny. Školní rok skončí 30. června 2015.

Učitelé by měli ve škole více sahat k inovativním formám výuky, jako jsou například individualizující přístupy k žákům, různé projekty nebo skupinové práce. Doporučila jim to Česká školní inspekce na základě analýzy výsledků průzkumu TALIS, podle něhož právě v těchto oblastech čeští pedagogové v porovnání se zahraničím zaostávají.

Mělo by to vést také ke zvýšení motivace žáků, o níž v souvislosti s výsledky výběrového testování ve 4. a 8. třídách základních škol a u středoškoláků hovořil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Čtvrťáci totiž měli při květnovém ověřování znalostí ze všech skupin nejlepší výsledky. Postupem času ovšem nadšení dětí klesá, uvedl tehdy ministr.