Člen katarské královské rodiny Sání měl podle obžaloby od roku 2000 do svého zadržení v září 2004 v bytě v Lumírově ulici v Praze 2 opakované sexuální kontakty se školačkami. Většina dívek byla z rozvrácených rodin se zanedbanou výchovou. U soudu v minulosti uvedly, že Sání jim za soulož dával 2000 korun. Za peníze si prý kupovaly hlavně oblečení. „Skutkové jednání bylo nepochybně prokázáno," prohlásil při dnešní závěrečné řeči státní zástupce, který pro Sáního chce vedle vězení také trest vyhoštění z ČR.

Právník Lžičař s ním nesouhlasí. „Vyvozovat společenskou škodlivost skutků po 11 letech pokládám za zcela nenormální," podotkl. Soudy se prý navíc v minulosti vůči Sánímu dopustily „hrubých nezákonností". Advokát poukázal i na roli údajně zneužitých dívek. „Děvčata kolektivně využívala příležitosti. Chodila za úplatu, aby měla finanční prostředky. Je otázkou, co dělají nyní. Dívky pocházely z takových poměrů, že si myslím, že jejich rodiny byly rády, že si vydělaly," poznamenal a doplnil, že jedno z děvčat si mělo údajně přijít až na 86.000 korun.

Obvodní soud pro Prahu 2 uznal v květnu 2005 Sáního vinným. Kauza však v ČR nikdy nebyla pravomocně uzavřena, protože Česko na základě rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce vydalo Sáního v srpnu 2005 do Kataru. Po příletu do vlasti byl princ zatčen, už po dvou dnech se ale dočkal propuštění na kauci. V roce 2007 katarský prokurátor princovo stíhání zastavil a tamní orgány vůbec nepodaly obžalobu. Katar uvedl, že princ byl již potrestán českou vazbou, která trvala 340 dní, a odmítl se věcí zabývat.

Důvodem, proč se nyní případ znovu otevřel, je to, že Městský soud v Praze původní český rozsudek v neveřejném jednání zrušil a věc vrátil s pokynem, aby ji projednal jiný senát. Obvodní soud byl dlouho v patové situaci, protože Sání odmítal přijet a senát bez něj nemohl jednat. Až letos v létě princ z Kataru vzkázal, že souhlasí s projednáním věci ve své nepřítomnosti. Na Sáního je od roku 2011 vydán mezinárodní zatykač, princi tak v případě vycestování z vlasti hrozí zatčení.

Sání byl původně obviněn ze zaplacených sexuálních styků s celkem 15 dívkami, z nichž čtyři byly nezletilé a dalším osmi bylo méně než 18 let. Soudy však musely po amnestii exprezidenta Václava Klause zastavit trestní stíhání pro šest z těchto 15 skutků, protože započalo před více než osmi lety. U zbylých devíti skutků zahájili kriminalisté stíhání až v roce 2005, a osmiletá lhůta z aboličního článku na ně proto nedopadla. Právě tyto případy nyní znovu projednává obvodní soud.

Školačky pro Sáního vytipovávala na ulici trojice mladých žen. Všechny tři od soudu už dříve odešly s dvouletými podmíněnými tresty, musely se také podrobit sociálním a psychologickým programům převýchovy.