„Chtěl bych vyzvat k tomu, aby se na Ukrajině místo eskalace hledalo ústavní řešení této situace," řekl český šéf diplomacie. U případného kulatého stolu by podle něj mělo spolu s opozicí a představiteli vlády zasednout i „občanské sdružení Majdan", které považuje pro řešení tamní situace za zásadní.

Majdan, neboli kyjevské náměstí Nezávislosti, je už přes dva měsíce dějištěm protivládních protestů proti režimu proruského prezidenta, který loni v listopadu odstoupil od záměru podepsat s Evropskou unií asociační dohodu a místo toho přistoupil k utužení vztahů s Ruskem.

Pomoc na Ukrajině

Zaorálek současně doplnil, že rozhodnutí o případném konání nových voleb v zemi je pouze na Ukrajincích. České ministerstvo zahraničí je podle Zaorálka ale připraveno poskytnou humanitární pomoc zraněným a postiženým na Ukrajině.

První místopředseda opoziční ODS a europoslanec Jan Zahradil reagoval na ministrovo vystoupení tak, že pokud by ukrajinská vláda zvolila silové řešení krize, měla by Česká republika všechny důvody pro přehodnocení vstřícného postoje ke sbližování Ukrajiny s Evropskou unií.

„Brusel nebo nějaká jeho zahraniční politika dosud selhává na celé čáře. Komunikace se zatím odehrává hlavně na bilaterální úrovni, a tady bych se přimlouval, aby slovo České republiky zaznělo podstatně silněji," uvedl v tiskové zprávě.