Ústřední orgány požadují, aby krajské vedení ČSSD vyvodilo za Rathovu aféru odpovědnost. Grémium strany se dnes shodlo, že středočeská organizace musí svolat krajskou konferenci, která zvolí nové vedení a určí kandidáty do voleb. Pokud se tak nestane, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka navrhne ústřednímu výkonnému výboru, aby konferenci svolal sám. Místopředseda strany a jihomoravský hejtman Michal Hašek v minulosti nevyloučil to, že o kandidátce může nakonec rozhodnout republikové vedení strany.

„Myslím si, že každý by měl sledovat situaci ve vlastním kraji. Ale co se týká zásahu svrchu, moc příznivcem nejsem, na druhou stranu chápu, že nejužší vedení je lehce nervózní, že tady zatím přešlapujeme na místě," reagoval na Haškova slova krajský náměstek Marcel Chládek. Krajské vedení ČSSD se sice shodlo na tom, že je připraveno převzít odpovědnost, nejprve by ale podle něj měli rezignovat krajští radní. Ti to ovšem odmítli učinit.

Zásah z ústředí hrozí

Podle dalšího krajského náměstka Miloše Petery zásah ústředí hrozí, podotkl však, že některá kontroverzní jména už na kandidátce nejsou. Je podle něj také třeba si uvědomit, kolik na sestavení nové listiny zbývá času. „Je velký problém to do voleb ještě stihnout," uvedl Petera. Naopak náměstek pro dopravu Robin Povšík se už dříve vyslovil pro širší obměnu kandidátky.

Šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš chce svolání krajské konference navrhnout krajskému výkonnému výboru na jednání 14. června. Neví však, zda se pro návrh vysloví většina členů. Podotkl, že z 12 okresních konferencí se pro svolání krajské konference vyslovily čtyři. Výbor ji musí svolat, když se pro to vysloví nejméně pět okresních organizací.

Také Němec upozornil na to, že členská základna není změnám příliš nakloněna. Například v mělnickém okresním výboru, jehož je předsedou, hlasovalo proti krokům požadovaným ústředím devět z 13 přítomných členů. Na případný zásah má podle něj ústřední výkonný výbor právo, ačkoliv on sám si není jist tím, zda má tento postup ve stanovách oporu. Píše se v nich sice, že usnesení vyšších orgánů jsou závazná pro všechny nižší orgány ČSSD, zároveň se však ve stejném článku uvádí, že vyšší orgán ČSSD má právo zrušit usnesení nižšího orgánu, je-li v rozporu se stanovami ČSSD nebo programem ČSSD. Proto podle Němce není jednoznačné, že ústředí může zasáhnout.

„Stanovy vykládá mezi sjezdy ústřední výkonný výbor, takže možná tu kompetenci mají. Jestli chtějí tímhle způsobem zasahovat, tak mohou, ale já bych se spíš přikláněl k tomu, jak to vidí členská základna," uzavřel radní.