U stolu může být podle Havlíčka buď jen jeden strávník, případně u dlouhých stolů musejí být mezi lidmi rozestupy dva metry, nebo mechanické přepážky, které brání šíření kapének.

Bývalý ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta
Bývalý koordinátor očkování: Babiš by neměl řídit zemi, chce rozhodovat o všem

"Je dobře, že vláda své rozhodnutí pozměnila a vzala v potaz opatření a úpravy, které jsou ve většině firemních jídelen již uvedené v praxi řadu měsíců, zavádět se začala loni na jaře. Jídelny často mají nastavená pravidla ve spolupráci s hygienickými stanicemi," uvedla ke změně usnesení předsedkyně Správní rady Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová.

Bezpečné místo 

Další změny opatření:
* Délka nařízené karantény pro osoby, které žijí ve společné domácnosti s nakaženým, jehož nelze izolovat, se od 3. března zkracuje z 21 na 14 dnů. 

* Mezi výjimky ze zákazu vycházení v denní době se nově doplňuje i účast na shromáždění - nutné je však použití respirátoru či chirurgické roušky.

Provozovatelé hromadných zaměstnaneckých stravovacích zařízení dbají na rozestupy, instalovali plexiskla mezi strávníky u stolu, snížili počet míst u stolu a v jídelně. Strávníci měli také přesně dané časy pro návštěvy jídelny. Samozřejmostí už nyní byla podle Nejezchlebové hygiena rukou a ochrana dýchacích cest. "Jídelna je bezpečné místo pro konzumaci stravy v rámci provozu například továrny, nikoli šatna či chodba," dodala Nejezchlebová.

Ve firemních jídelnách se podle průzkumu Sdružení pro zaměstnanecké stravování z loňského roku stravovalo zhruba 1,8 milionu lidí. Průzkum se proveděl v souvislosti se zaváděním stravenkového paušálu. Možnost stravování v zaměstnání tehdy označilo za důležitou 63 procent respondentů.