„Nenapadlo mě, že by ji mohl můj výrok poškodit," uvedla Mašková. Jádrem sporu je citace, která vyšla před rokem v deníku Mladá fronta Dnes. Matka oběti útoku z roku 2011 v něm mimo jiné řekla, že Samková učí Romy lhát a na kauze se chce zviditelnit, aby se mohla vrátit do politiky.

Mašková dnes u soudu uvedla, že šlo o její názor, který získala z médií. Informace o advokátce začala získávat poté, co začala obhajovat Romy a údajně lživě mluvila o obětech mačetového útoku jako o skinech a lidech už dříve trestaných. „Kdyby paní Samková do toho tak nešla, tak bych to asi nedělala, protože pro mě to skončilo tím, když se můj syn vrátil z nemocnice relativně zdravý," vypověděla u soudu.

Zároveň však uvedla, že nejde o její doslovný výrok. To dnes u soudu potvrdil i autor článku Jan Šebelka. „Výrok tomu (co řekla) odpovídá, obsah jsem zkrátil, zhutnil, aby by to bylo útočnější," řekl dnes u soudu. Podle něj je obvyklé, že se při telefonním hovoru se zdrojem dozví desetkrát více, než je možné použít v článku.

Nechtěla to rozmazávat

Podle Samkové ale měla žalovaná žena žádat nápravu. To však Mašková považovala za zbytečné. „Nechtěla jsme celou věc nějak rozmazávat, prostě to nějak napsal. Myslím si, kdyby to (Samková) nechala být, že by si toho článku nikdo nevšiml. To, že to začala rozebírat, vedlo k tomu, že se to dozvědělo daleko více lidí," uvedla Mašková.

Dnešní líčení je emočně vypjaté. Soudce musel Samkovou několikrát napomínat za její emociální výstupy a neudržela se ani Mašková. Na jednu otázku Samkové například řekla: „V televizi (Samková) uvedla: ‚Zítra dostanu trestní rejstříky (napadených mužů), a to se budete divit'. A to jste si divila, když byly čistý."

Při incidentu v Novém Boru byli v srpnu 2011 zraněni tři lidé, ohrožen byl život jednoho z nich. Čtveřice útočníků čelí obvinění z pokusů o vraždy a výtržnictví s trestem od 15 do 20 let vězení nebo trestem výjimečným, dvěma mladším aktérům hrozí tresty poloviční. Pátý účastník útoku může jít za ublížení na zdraví a výtržnictví do vězení až na 12 let. Samková většinu z nich zastupovala, v únoru ji však vrchní soud z kauzy vyloučil.