Poslankyně EP a předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) Monika Hohlmeierová je pomatená, řekl premiér k delegaci europoslanců, která v uplynulých dnech v Praze navštívila některé úřady, aby zjišťovala fakta o premiérově údajném střetu zájmů. Podle Peksy je označení europoslanců za vlastizrádce krajně nevhodné.

Andrej Babiš mladší
Stíhání Babiše mladšího skončilo. Státní zástupce potvrdil verdikt Šarocha

Na tiskové konferenci Babiš zopakoval, že ve střetu zájmu není a v řešení svých majetkových záležitostí postupoval podle českého zákona. Delegaci označil za politickou misi.

Podle loňské zprávy auditorů EK, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, nicméně Babiš stále má vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů.

Vlastizrádci

"Zdechovský a Peksa jsou vlastizrádci, měli by bojovat za české zájmy," uvedl Babiš. Podle něj naopak dělají problémy české vládě. Zdechovský podle premiéra lže a dělá kampaň, Babiš zmínil, že europoslanec se nedávno neúspěšně ucházel o funkci předsedy KDU-ČSL. Navíc podle Babiše europoslanci plýtvají penězi i českých daňových poplatníků, když je v Praze provází devět tlumočníků a jeden technik.

Hohlmeierová na dnešní tiskové konferenci při ukončení mise uvedla, že Peksa a Zdechovský byli Babišem verbálně napadeni. Peksa uvedl, že slova o vlastizrádcích Babiš použil v rozhovoru pro televizi Prima už ve čtvrtek.

Andrej Babiš.
Zákon o střetu zájmů platí, rozhodl Ústavní soud

"Je krajně nevhodné prohlašovat poslance Evropského parlamentu za vlastizrádce. V situaci, kdy řešíme konkrétní problémy s implementací evropské legislativy v České republice, mi to připadá naprosto skandální, speciálně v pozici českého premiéra, který s tím má osobní problém," řekl.

Premiérova slova podle něj mohla vyvolat vlnu nenávistných reakcí, které podle Peksy oba čeští europoslanci nyní čelí na svých facebookových profilech.

"Doporučila bych panu premiérovi, aby vážil slova. Takováto zásadní obvinění, která jsou naprosto lichá, vzbuzují ve společnosti určité napětí. On by měl být ten, který ho naopak bude uklidňovat, ne vyvolávat. Není to nic, co by si měl být z pozice premiéra schopen dovolit ke svým kolegům politikům, nebo ke komukoliv jinému," řekla dnes novinářům předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Nestandardní chování

Zdechovský dodal, že chování českých úřadů k europoslancům při přípravě mise nebylo standardní. "Opakovaně jsme čelili, včetně Moniky Hohlmeierové, různým výhružkám a náznakům, že na tu misi nemáme jezdit," uvedl.

Podle Hohlmeierové se původně měli europoslanci sejít i s Babišem a ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (za ČSSD). "Krátce před odjezdem do Prahy jsme obdrželi informaci, že nejsou ochotni s námi hovořit, protože jejich práce se netýká činnosti, kterou máme provádět jakožto CONT. Takovou odpověď jsme zatím z žádné členské země a od žádného ministra nedostali," dodala. Ministerstvo zemědělství dříve uvedlo, že schůzka Tomana s europoslanci v plánu vůbec nebyla. Babiš ČTK dříve napsal, že schůzku nikdy nepotvrdil.

Na snímku je ředitel české pobočky TI David Ondráčka u Krajského soudu v Praze.
Babiš se nemusí omlouvat za útoky na Transparency International, rozhodl soud

V delegaci bylo pět členů výboru, šestým europoslancem ve skupině byl Peksa, který členem není. Skupina do Česka dorazila zjišťovat fakta o údajném střetu zájmů Babiše ve středu. Loňská zpráva auditorů EK, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy Babiš stále má vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Možným premiérovým střetem zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno. Babiš v minulosti obvinění ze střetu zájmů opakovaně odmítl a označil ho za politickou záležitost.

Europoslanci: V ČR nefunguje systém pro zjištění střetu zájmů 

Europoslanci mají dojem, že v České republice nefunguje jasný systém, který by identifikoval střet zájmů. Je zapotřebí situaci v příštích týdnech a měsících zanalyzovat, řekla na tiskové konferenci při ukončení mise skupiny poslanců Evropského parlamentu v ČR předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová.

Jeden z členů mise Tomáš Zdechovský také uvedl, že v Česku není směrnice o praní špinavých peněz dobře aplikovaná. Ne všechny společnosti dodnes splnily povinnost a identifikovaly skutečného majitele, řekl.

Český premiér Andrej Babiš
Andrej Babiš: Nechci být prezident. Jako premiér budu stříhat pásky

"Přijeli jsme s celou řadou otázek, dostali jsme řadu odpovědí a nakonec odjíždíme a máme mnohem více otázek. Získali jsme dojem, že není zaveden jasný systém, který by identifikoval střet zájmů. Je zapotřebí, abychom postupně zanalyzovali situaci v příštích týdnech a měsících. Dostali jsme řadu informací, které musíme zanalyzovat, které se týkají slabin a nedostatku systému. Dozvěděli jsme se různé právní názory na téma střet zájmů," uvedla Hohlmeierová.

Nechceme odsuzovat

"Nejsme tu od toho, abychom někoho odsuzovali, ale abychom hledali nedostatky a zjišťovali, jak jsou evropské prostředky vynakládány," dodala. Europoslanci podle ní nechtějí zasahovat do auditů Evropské komise týkajících se možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Podle Zdechovského se delegace zabývala propojeností podniků. "Vidíme velikánský problém hlavně pro malé a střední podniky. Ty velké mohou získávat dotace až ve výši stovek milionů korun a potom ty částky, které jsou pro ty malé, jsou opravdu neskutečně malé," uvedl. Řešili také evropskou směrnici o praní špinavých peněz.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD se 24. února 2020 na ministerstvu v Praze vyjádřila k zátahu policie v jejím úřadě
Razie na ministerstvu práce: Maláčová nevidí důvod k odstoupení

"V České republice bohužel není dobře aplikovaná. Ne všechny společnosti dodnes splnily povinnost a identifikovaly skutečného majitele. Majitelé jsou identifikováni na základě čestných prohlášení, což považujeme za nedostatečné a budeme vést v rámci Evropské unie další dialog, aby se tato věc odstranila" dodal Zdechovský.

Podle Mikuláše Peksy (Piráti) ministerstvo financí v minulém volebním období odvedlo špatnou práci při zavádění směrnice. "Znemožňuje jednoduchou kontrolu propojenosti všech společností, které přijímají dotace. Zároveň je signifikantním způsobem podceněna pravomoc Nejvyššího kontrolního úřadu, který takto propojené firmy může jen velmi obtížně nebo vůbec kontrolovat," doplnil.