"Každý z nás chodí k lékaři a měl by mít právo vědět, kdo má přístup k jeho datům, komu a v jaké podobě jsou předávána, jestli z předaných údajů lze identifikovat konkrétní pacienty a zda za údaje o našem zdraví někdo dostává zaplaceno," sdělil výkonný ředitel IuRe Jan Vobořil.

Podle svých slov neočekával, že by požadované informace nebyly dostupné kvůli "kybernetické bezpečnosti", jak v odpovědi pro IuRe uvedl ÚZIS.

"Výzvu IuRe jsme vyhodnotili jako rizikovou, protože součástí bylo, že máme poskytnout i údaje o tom, jak zabezpečujeme a kontrolujeme bezpečnost Národního zdravotnického informačního systému. Bezpečnostní postupy nezveřejňujeme, byl by to adresný návod, jak něco porušit," řekl Dušek.

Po zamítnutí očekával Dušek odvolání, pak se chtěl s IuRe dohodnout, že určité části informací poskytnout nelze, ale jiné poskytnou. "Odvolání nepřišlo, místo toho se objevily dehonestující zprávy, že ÚZIS něco tají," řekl. Pokud odvolání IuRe podá, je Dušek připraven s ním jednat. "Proti zamítnutí se samozřejmě odvoláme," potvrdil Vobořil.

Kdo má k datům přístup?

K zajištění ochrany dat Dušek uvedl, že přístup k vloženým údajům mají na základě zvláštního pověření vybraní zaměstnanci ÚZIS a omezený okruh zaměstnanců Koordinačního střediska pro rezortní zdravotnické informační systémy. "Žádný další přístup k primárním datům, kromě hlásících poskytovatelů zdravotních služeb, není zřízen, ani interním ani externím osobám a není možný," zdůraznil.

Poskytovatelé mají zabezpečený přístup pro elektronické hlášení a k ověření a doplnění pouze svých záznamů. "Údaje předávané externím subjektům na základě žádosti neumožňují identifikovat konkrétní osoby. Jde pouze o anonymní a agregované údaje," shrnul Dušek.

ÚZIS spravuje národní registry hospitalizovaných, onkologický, potratů, vrozených vad, pohlavních emocí, kloubních náhrad či uživatelů drog. Novela podepsaná tento týden prezidentem umožňuje vznik národního registru hrazených zdravotních služeb, data do něj budou posílat zdravotní pojišťovny. Vše je pod dohledem Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Loni ÚZIS zpracoval 93 požadavků od poskytovatelů zdravotních služeb, státní správy a samosprávy, vzdělávacích institucí, zahraničních odborných institucí a fyzických a právnických osob. V roce 2014 zpracoval 102 žádostí, rok předtím 116 a v roce 2012 81 žádostí na data z registrů.