V kraji bylo ráno skoro zataženo až zataženo, místy foukal slabý vítr. Teploty se pohybovaly od minus sedmi do minus dvou stupňů Celsia. Podle Českého hydrometeorolo­gického ústavu odpoledne stoupnou až na plus čtyři stupně. K večeru se lokálně může tvořit náledí.

V sobotu by mělo na většině území kraje slabě pršet nebo bude padat déšť se sněhem. Místy se bude tvořit ledovka. Teplota stoupne také nejvýše na plus čtyři stupně Celsia. V neděli bude podle meteorologů ještě o stupeň tepleji. Předpověď opět slibuje občasný déšť nebo mrholení a ojediněle i ledovku.

Na většině silnic v Plzeňském kraji je mokrý sníh, otepluje se

Silnice v Plzeňském kraji jsou dnes mokré a sjízdné. Ledovky ani námrazy se netvoří. Teploty se pohybují kolem nuly a už dopoledne se bude oteplovat. Přeháňky nejsou hlášeny, pouze místy mohou být menší dešťové. Silničáři přesto doporučují řidičům zvýšenou opatrnost na všech komunikacích, řekl to jejich krajský dispečer Jiří Slapnička. Policie i silničáři nehlásili v noci ani ráno žádné vážné nehody.

„Posypové vozy vyjely mezi 22:00 a 02:00, kdy bylo v regionu lehce pod nulou, poté se začalo oteplovat. Přeháněk bylo v noci minimum. Všechny silnice jsou mokré," uvedl dispečer. Vrstvy ujetého sněhu jsou ve vyšších polohách, zejména v okolí Sušic a Železné Rudy na Klatovsku, kde se silnice udržují převážně kamennou drtí. Ve vyšších nadmořských výškách v celém regionu fouká silnější vítr.

Na všech silnicích je hodně soli, jíž se udržují zhruba dvě třetiny komunikací v Plzeňském kraji, i drtě. „Při normálním způsobu jízdy by neměly mít mít problémy ani autobusy," řekl dispečer. Opatrnost doporučuje hlavně ve vyšších polohách a v místech, kde se sype drtí.

„Teploty se teď zatím pohybují kolem nuly, což je nejhorší, protože nevíte, kdy to zmrzne," řekl Slapnička.

Sníh ze silnic v Pardubickém kraji postupně mizí

Sníh ze silnic v Pardubickém kraji postupně mizí. Zůstává na vozovkách hlavně ve výše položených oblastech. Uvedla to dnes ráno Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

Uježděná sněhová vrstva čeká řidiče na menších cestách na Lanškrounsku, Litomyšlsku, Svitavsku a Žamberecku. Rozbředlý sníh pokrývá silnice v okolí Poličky, Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta a v Železných horách.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji většinou zataženo, ve východní části se vyskytovaly sněhové přeháňky. Místy snižovala viditelnost mlha. Teploty se pohybovaly od minus čtyř do plus čtyř stupňů.

Sněhové přeháňky a mlha komplikují dopravu na východě Vysočiny

Sněhové přeháňky a mlha dnes ráno komplikují řidičům dopravu ve východní části Kraje Vysočina, zejména na Žďársku. Hlavní tahy byly převážně mokré, místy na nich leží zbytky rozbředlého sněhu. Na vedlejších silnicích je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice jsou podle silničářů sjízdné se zvýšenou opatrností.

„Kolem 03:00 začaly sněhové přeháňky. Do terénu proto vyjelo šest desítek sypačů, hlavně na Žďársku," řekl Dalibor Tomšů z dispečinku krajských silničářů.

Podle meteorologů by mělo být na Vysočině dnes polojasno až skoro jasno. Později večer očekávají od jihozápadu přibývání oblačnosti a ojediněle tvorbu mlh, lokálně i náledí. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat od nuly do čtyř stupňů Celsia. Čerstvý západní až jihozápadní vítr místy s nárazy o rychlosti kolem 55 kilometrů v hodině bude během dne postupně slábnout.

Dopravu na některých místech Ústeckého kraje komplikují nehody

Dopravu na některých místech Ústeckého kraje dnes ráno komplikuje čerstvý sníh a drobné nehody. Komunikace jsou podle silničářů sjízdné se zvýšenou opatrností.

Dálnice D8 a silnice prvních tříd jsou po chemickém ošetření, silničáři nabádají k opatrnosti. Problémy jsou na silnicích nižších tříd, na kterých leží zbytky rozbředlého sněhu.

Převrácený nákladní vůz komplikuje dopravu na silnici II/225 v Lipně na Lounsku. Havárie se obešla bez zranění, policie odhaduje vyprošťovací práce na celé dopoledne. V kraji se stalo i několik menších nehod. Například v serpentinách nad Zoo v Ústí nad Labem se srazila dvě osobní auta. I tato nehoda se obešla bez zranění, stejně jako havárie dvou vozů na silnici I/27 u Litvínova na Mostecku.

Podle meteorologů bude dnes v Ústeckém kraji polojasno, přechodně až skoro jasno. Večer od jihozápadu očekávají přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty by měly být nula až tři stupně, na horách minus dva až plus jeden stupeň Celsia.

V Libereckém kraji napadl sníh, silničáři radí opatrnost

V Libereckém kraji napadlo do rána až pět centimetrů sněhu, silničáři proto doporučují jezdit velmi opatrně. I na hlavních tazích leží rozbředlý sníh, který může klouzat. Podle policie jsou aktuálně hlášeny dvě dopravní nehody, jedna se stala v Liberci druhá v Jablonci. Obě se obešly bez zranění.

V Libereckém kraji bylo dnes ráno většinou zataženo, sněžení ustalo a postupně se vyjasňuje. Místy se objevují mlhy. Teploty se pohybují od nuly do minus čtyř stupňů, v Jizerských horách klesly teploměry až k minus šesti. Přes den by podle meteorologů mohly teploty vystoupat až ke dvěma stupňům. Sněžit by už nemělo, obloha by se měla vyjasnit.

Hlavní tahy v Libereckém kraji jsou dnes ráno holé a mokré, místy je ale sněhová břečka. Platí to zejména pro silnice 10 a 14 z Jablonce na Harrachov, ale i pro silnici 35 z Liberce na Turnov. Na silnicích nižších tříd leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu. Řidiči by proto měli být opatrní a zpomalit.

V Olomouckém kraji opět sněžilo

Silnice v Olomouckém kraji v noci na dnešek opět pokryl sníh. Sněžilo ve všech částech kraje, sněhové přeháňky podle správců cest již ustaly. Řidiči musejí počítat s tím, že na silnicích leží po chemickém posypu rozbředající vrstva sněhu. Na inertně udržovaných vozovkách leží ujetá sněhová vrstva. Silnice jsou sjízdné, zvýšená opatrnost je však na místě.

Na Šumpersku začalo sněžit ve 3:00, napadlo zhruba do dvou centimetrů sněhu. „Na všech silnicích probíhala a nadále probíhá zimní údržba. silnice jsou s opatrností sjízdné. Sněžení už přestalo, měl by být už klid," řekl dnes dispečer šumperské správy silnic. Na silnicích leží podle něj po chemickém ošetření rozbředající sněhová vrstva. Řidiči, kteří se vydají do vyšších poloh, kde se silnice udržují inertním posypem, musejí počítat s ujetou sněhovou vrstvou.

Podobná situace je i v ostatních částech kraje. Sněžilo například také na Přerovsku, podle zdejšího dispečera napadlo místy až tři centimetry sněhu. „Silnice prvních tříd jsou nyní holé a mokré po chemickém posypu, na ostatních jsou zbytky rozbředajícího sněhu," řekl dnes ráno přerovský dispečer správy silnic. S rozbředlým sněhem po chemickém ošetření musejí řidiči počítat také na Olomoucku či Prostějovsku. Hlavní tahy jsou většinou holé, i tam nabádají správci cest k obezřetnosti.

V hradeckém kraji sněžilo, silnice jsou dnes s opatrností sjízdné

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek sněžilo, hlavní silniční tahy v kraji jsou mokré po chemickém ošetření, na vedlejších cestách leží vrstva uježděného sněhu. Všechny silnice v kraji jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné, uvedli dnes ráno silničáři.

Například na Náchodsku ráno ležela na cestách udržovaných posypem uježděná vrstva sněhu do dvou centimetrů a stále sněžilo. Na většině území kraje bylo dnes ráno zataženo, teploty se pohybovaly pod bodem mrazu. Podle meteorologů by postupně mělo být na většině území hradeckého kraje polojasno až skoro jasno, oblačnost má začít znovu přibývat až večer. Nejvyšší denní teploty vystoupají na tři stupně Celsia.

Jihočeské vozovky zůstávají sjízdné se zvýšenou opatrností

Všechny jihočeské vozovky jsou opět sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Podle předpovědi meteorologů se dnes mohou tvořit ledovky. Silnice jsou většinou po chemickém ošetření mokré, vyplývá z údajů dispečinku Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Teploty se v regionu pohybují v rozmezí od minus čtyř do plus čtyř stupňů Celsia. Na Českokrumlovsku může dopravu komplikovat mrholení, jinde zatím srážky sněhové nebo smíšené nejsou.

Podle předpovědi meteorologů se přes den postupně mírně oteplí a na všech místech by se teplota měla dostat do hladiny od dvou do pěti stupňů Celsia. Podobné počasí bude patrně i v sobotu, kdy by se opět mohla na silnicích tvořit ledovka.