Zeman zažaloval Bartíka kvůli ochraně osobnosti a žádá po něm omluvu a pět milionů korun. Peníze případně půjdou na účet nadačního fondu. „Připouštím, že forma, jakou jsem to zveřejnil, nebyla vhodná a důstojná a jsem ochotný se za tuto část omluvit. Omluvu jsem poslal do Prahy po zástupci pana žalobce,“ prohlásil Bartík. Za obsahem si však stojí.

Předseda senátu Radek Malenovský zahájil středeční projednávání žaloby pokusem o smír. „V podobných případech bývá obvyklý kompromis mezi účastníky řízení,“ sdělil Malenovský.

Prezident Miloš Zeman.
Prezidentská kancelář zažalovala radního Bartíka. Za slova o Zemanově rakovině

Status Svatopluka Bartíka.Zdroj: Facebook Svatopluka BartíkaBartíkův právník Pavel Uhl u soudu uvedl, že pokud žalobce upustí od peněžního odškodnění a bude trvat na omluvě, Bartík smír zváží.
Zemanův právník Marek Nespala v přestávce o této možnosti se Zemanem po telefonu jednal a dostal mandát na snížení odškodnění z pěti na čtyři miliony korun. „Na penězích trváme kvůli závažnosti situace. Je to extrémní zásah na ochranu osobnosti v extrémní době. Omluva nestačí. Pan Bartík je recidivista v oblasti fake news. Můj klient je rozhodnutý pro veřejně prospěšné účely vysoudit co nejvyšší částku,“ řekl Nespala.

Nespalovu nabídku na mimosoudní vyrovnání s peněžním odškodněním a omluvou Bartík odmítl. 

Ilustrační foto.
Nařčení Bartíka, že má Zeman rakovinu: soud počká na závěr trestního řízení

Obžalovaný se už před zahájením soudního jednání odvolával, že informaci o zdravotním stavu prezidenta získal od vysoce erudovaného člena zdravotnického personálu, totožnost svého zdroje však odkrýt odmítá. „Je to maximálně důvěryhodný zdroj, což vyplývá z jeho funkce a jeho práce,“ uvedl Bartík. Žalobce na jeho odhalení trvá.

Svatopluk Bartík. Archivní foto.
Zeman a rakovina? Bartík trestný čin nespáchal, potvrdil Nejvyšší soud

Při soudním líčení soudce četl listinné důkazy a přehrával i televizní záznamy, na kterých je Miloš Zeman i lékaři, kteří po zveřejnění příspěvku promluvili o prezidentových nemocech. "Vyjádření se nám jeví jako nevěrohodná. Dva ze tří lékařů se nevyjádřili k předmětu sporu. Třetí hodnotil pouze to, co mu bylo předloženo," poznamenal Uhl.

Návštěva prezidenta republiky Miloše Zemana ve firmě Fraenkische v Okříškách.
Omluva Zemanovi za citát s rakovinou? Ve středu u soudu

Poté jednání odložil na neurčito. Soud vyzve žalovaného, aby složil zálohu na soudního znalce z oboru zdravotnictví a onkologie. Peníze za znalce Bartík podle svých slov uhradí, a proto podle něj bude moct prezident předstoupit před lékaře a projít vyšetřením, podle kterého se potom ukáže pravda. „Jedna věc je už jasná, v avizované době tří až sedmi měsíců nezemřel," zmínil Nespala.

Prezident Zeman se středečního jednání u soudu nezúčastnil. „Komentář učiním až po vynesení rozsudku,“ vzkázal už v úterý mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Obyvatelé brněnské Gorkého ulice si stěžují na podobu po opravě. Vadí jim obří chodník, parkování na kolmo a žádná zeleň.
Betonové peklo, stěžovali si na proměnu Gorkého ulice. Po protestu změní projekt

Bartík také na svém facebookovém profilu požádal o peníze na právní služby spojené se soudem. „Sbírka skončí, jakmile bude zřejmé, že soudní pře vyčerpala na obou stranách řádné i mimořádné prostředky, a případný přebytek neprodleně zašleme na konto protikorupční organizace oživení,“ napsal na facebooku.