Do Ruska Zemana doprovází osm válečných veteránů, kteří se podíleli na bojích proti nacistickému Německu především na východní frontě. „Jenom zbabělci a hlupáci rozlišují mezi těmi, kteří bojovali na východní a západní frontě," řekl Zeman veteránům. Rozdal jim poté pamětní listy.

„Bojoval jsem po boku sovětské armády, všichni jsme kamarádi. Ale i ti na západě jsou kamarádi. Všichni jsme bojovali za všechno, aby byla svoboda, demokracie, konec nacismu," řekl novinářům veterán Rostislav Stehlík, který se účastní cesty Zemana.

Zeman se v sobotu v Moskvě zúčastní oslav konce druhé světové války. Jeho cesta vyvolala v minulosti rozruch, protože český prezident nevyloučil, že se zúčastní vojenské přehlídky na Rudém náměstí. To odsoudila řada politiků a lidí veřejného života. Zeman nakonec oznámil, že na přehlídku nezavítá. Rozhodl se tak prý poté, co dostal program oslav. V době, kdy se přehlídka bude konat, se setká se slovenským premiérem Robertem Ficem. „Budeme diskutovat o spolupráci se Slovenskem při infrastrukturních projektech," řekl Zeman.

Setká se i s makedonským prezidentem

Před polednem se zúčastní pietního aktu v Alexandrovském sadu a následně recepce pořádané Putinem v Kremlu. Během dne se setká také s makedonským prezidentem. „Evropská komise mě pověřila, abych mu předal její poselství," řekl Zeman. V podvečer pak českého prezidenta přijme Putin. „Samozřejmě se budeme zabývat především nesplacenými pohledávkami v Ruské federaci. Jenom pro příklad, jedna jediná z nich týkající se jedné elektrárny zahrnuje částku pěti miliard korun, a to je jenom jedna z nich," poznamenal Zeman. Dodal, že nevylučuje další bilaterální jednání.

Na příjezd Zemana na letiště čekala asi desítka demonstrantů s transparenty, které odsuzovaly jeho cestu do Moskvy. Napsáno na nich bylo třeba „Jeď za svým vůdcem a už se nevracej" nebo „Jedeš slavit s fašisty, zrazuješ naši svobodu". „Lísá se k Rusku v době, kdy se Ruská federace chová tak, jak se chová. Není to vhodné země, kde byl jedním z předchozích prezidentů Václav Havel," řekl jeden z demonstrantů Patrik Velek.

K protestujícím Zeman před novináři poznamenal, že každá „část populace má nižší kvocient inteligence". Není v tom podle něj žádný rozdíl mezi žádnou stranou a žádnou zemí. Vyjádřil se i k recesi skupiny českých umělců, která Putinovi nabídla Zemana jako dárek k výročí konce války. Dopis s nabídkou podepsaly desítky lidí včetně spisovatelů Jaroslava Rudiše, Jana Němce, Kateřiny Tučkové a herečky Ester Kočičkové. Zeman dnes většinu z nich nazval „bezejmennými lidmi", kteří se snaží exhibicí zviditelnit.