Všechny trumfy totiž drží Miloš Zeman, který je v dané konstelaci nejsilnějším hráčem. Kdyby ho Babiš nepotřeboval jako partnera i po příštích volbách a dlouhodobého spojence ve svých kauzách, mohl by si nepochybně dupnout. Stejně jako to udělal Zeman v roli premiéra v červenci 1998 vůči Václavu Havlovi.

Kateřina Perknerová.
Glosa Kateřiny Perknerové: Jak ven ze šlamastyky

Tehdy v podobné situaci řekl: „Vycházím z článku 68 ústavy, který jasně říká, že prezident jmenuje na návrh ministerského předsedy členy vlády. Jednoznačně z něho vyplývá, že tady se nemůžeme ptát, kdo se komu líbí a kdo se komu nelíbí. Pokud jde o jakési personální veto, já se domnívám, že by bylo v rozporu s citovaným článkem 68.“ Fakt, že nyní je prezident volen přímo, na Zemanových slovech nic nemění, prezidentské kompetence se ve věci odvolávání a jmenování ministrů neposunuly ani o píď.

Neústavní nečinnost

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nenechal v rozhovoru pro Český rozhlas nikoho na pochybách, co ze základního zákona ČR plyne: „Absolutním pánem vlády je premiér a premiér má, dá se říci, neomezenou kompetenci, koho si prostřednictvím prezidenta do vlády nominuje a koho prostřednictvím prezidenta z vlády odstraní. Dodal, že Zemanova „nečinnost není v souladu s ústavním pořádkem“.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský
Pavel Rychetský: Zemanova nečinnost není v souladu s ústavním pořádkem

Právníci i většina politické scény má jasno. Jen komunisté ústy svého lídra Vojtěcha Filipa míní, že prezident není nečinný, naopak koná, účastní se jednání, argumentuje a vyjednává. „Zákonodárce jistě nechtěl, aby byl automatem na podpisy,“ uvedl Filip. Jenže současné prezidentovo chování popírá to nejpodstatnější, totiž že v ČR není prezidentský, ale parlamentní systém, v němž je hlavou exekutivy předseda vlády. Navíc je tu koaliční smlouva, podle níž mají šéfové obou vládních stran plné právo navrhovat své ministry.

Rozhodne vedení ČSSD

Toho jsou si dobře vědomi Hamáček i Babiš a oba tomu chtějí dostát. Hamáček řekl, že má ve věci jasno a své stanovisko přednese na předsednictvu ČSSD, jež svolal na 15. července. Místopředsedové sociální demokracie Jana Maláčová a Tomáš Petříček avizovali svou ochotu podat demisi. Odchod z vlády podporují čtyři krajské organizace ČSSD.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)
Demise ministra kultury: Hamáček nedodržel slovo, tvrdí Staněk

Ministr kultury Antonín Staněk sdělil, že nebude blokovat žádné racionální řešení: „Potvrdil jsem premiérovi, že má demise byla vážně míněná.“ Jeho navržený nástupce, místopředseda ČSSD Michal Šmarda zdůraznil, že na funkci nelpí a kandidaturu přijal proto, že si to přál předseda sociální demokracie v rámci stranické a vládní strategie.

Ačkoli je Hamáček k výstupu usmiřovací schůzky se Staňkem u prezidenta Zemana skeptický, cesta k pokračování vlády ANO a ČSSD není zcela zasypána. Ústupek by ale musel učinit jak prezident Zeman, tak šéf ČSSD Hamáček.

Článek 5 koaliční smlouvy mezi ANO a ČSSD
Dojde-li v koalici i po dohodovacím řízení k situaci, kdy nedojde k dohodě o řešení koaličního sporu, v případě, kdy 5 ministrů jmenovaných za koaliční stranu ČSSD podá prostřednictvím předsedy vlády demisi do rukou prezidenta, podá do 7 dnů demisi předseda vlády a spolu s ním, jeho prostřednictvím, všichni ministři navržení hnutím ANO 2011.

Andrej Babiš a Jan Hamáček
Vládní rébus: Budou předčasné volby? Jsou tři varianty vývoje