Na podporu Zemana vystoupilo v lednu před druhým kolem volby pod hlavičkou Vlasteneckého fóra několik organizací, třeba občanská sdružení Rada seniorů ČR nebo Český svaz bojovníků za svobodu, sdružující členy odboje za druhé světové války. "Nemůžeme přihlížet, aby se prezidentem stal Karel Schwarzenberg, jenž například o odsunu Němců z našeho pohraničí hovoří jako o vyhnání," uvedli tehdy zástupci sdružení.

Dnes je Zeman přijal na Hradě. "Poděkoval Vlasteneckému fóru za odvahu, kterou projevilo před druhým kolem prezidentských voleb. Zdůraznil, že české zájmy, které fórum hájí, nelze zúžit na prezidentskou kampaň. Jde o natolik závažné otázky, že je třeba se jimi zabývat soustavně," sdělila Burianová. Podle ní by Zeman uvítal, kdyby se zástupci fóra stali neformálním poradním sborem prezidenta v obhajobě českých národních zájmů.

Kritiku organizací z Vlasteneckého fóra si Zemanův volební soupeř Schwarzenberg vysloužil výroky o poválečném odsunu sudetských Němců v televizní debatě. Uvedl třeba, že "to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv". Později dodal, že Benešovy dekrety nelze zrušit a dějiny se nedají vrátit zpět. Naopak na stranu Schwarzenberga se postavila například Konfederace politických vězňů, sdružující oběti komunistického režimu. Konfederaci vadilo, že Zeman požádal ve volbách o podporu komunisty.