Zeman se během uplynulých dní vydal do Moravskoslezského kraje, kde navštívil Krajský úřad v Ostravě či obce Jakartovice, Karvinou, Orlovou a Slezské Pavlovice. Setkal se také s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Ocenil, že ho seznámil se kandidáty sociální demokracie do příští vlády, jména však říct odmítl.

Na dotaz ČT, zda by akceptoval Miroslava Pocheho na post ministra zahraničních věcí, prezident odvětil strohé „ne“. Právě Poche před dřívějšími prezidentskými volbami vyslovil podporu Zemanovu hlavnímu protikandidátovi Jiřímu Drahošovi.

Miloš Zeman.
STAN chce Zemana obvinit z velezrady kvůli novičoku. Ohrozil bezpečnost občanů

Zeman také uvedl, že se i tentokrát bude chtít setkat s novými ministry. „Dělám to vždycky, je to můj oblíbený sport. A většinou si je zvu do Lán a mohu říci, že až dosud si všichni kandidáti na ministry tato setkání pochvalovali,“ řekl České televizi.

Dodal, že nepovažuje za nezbytné se setkávat s těmi ministry, kteří už ve vládě byli. „Ale jak to tak pozoruji, tak takových lidí moc nebude,“ poznamenal.

Ze současné vládní sestavy už nechce v příštím kabinetu pokračovat ministr zahraničí Martin Stropnický a ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Své setrvání zvažuje také ministr dopravy Dan Ťok. V posledních dnech se spekuluje také o odchodu ministryně obrany Karly Šlechtové, která veřejnost pobouřila fotkou na sociálních sítích, na níž její pes stojí na vojenském hrobě u Národního památníku.

Andrej Babiš
Kolik utrácí ministři za cesty? Babiš chce znát také náklady na poradce