„Zůstávám u svých názorů jak na amnestie, tak na milosti, ale samozřejmě rád si přečtu brožuru Václava Klause o amnestii, kterou mně pan prezident při našem setkání dal," řekl Zeman. Při úterní schůzce na Pražském hradě hovořil s odcházející hlavou státu zejména o předávání úřadu. Klaus ve funkci končí 7. března, Zeman složí prezidentský slib o den později.

Nastupující prezident, který odmítá udělovat jakékoliv amnestie, dnes také zopakoval, že Klausovu amnestii po své inauguraci nechá prověřit.

Kritika druhého článku

Dosluhující prezident vyhlásil amnestii na Nový rok u příležitosti 20. výročí vzniku České republiky. Brány věznic díky ní opustily tisíce lidí. Široká kritika se snesla především na druhý článek amnestie, kterým Klaus zastavil déle než osm let neukončená trestní stíhání u trestných činů se sazbou do deseti let odnětí svobody. Toto ustanovení se týká i řady případů závažné hospodářské kriminality, které poškodily tisíce lidí a způsobily miliardové škody.

Sborník textů nazvaný Spor o amnestii obsahuje mimo jiné text kontroverzního rozhodnutí, Klausova veřejná vyjádření k amnestii a reakce politiků na ni. Institut Václava Klause, v němž chce odcházející prezident působit po svém odchodu z Hradu, jej vydal na konci ledna.