Úterní pouť po Hodonínsku zahájil prezident v okresním městě, konkrétně v podniku Jihomoravská armaturka. Tam také dostal asi jeden z největší darů, a to zaměstnanci vlastnoručně vyrobenou lavičku s nápisem: Vysočina je nejlepší z lavičky. „Až budu sedět na dvorku tak si na vás vzpomenu, a pevně doufám, že mě lavička přežije. Šedá litina dlouho vydrží," poděkovala hlava státu krátce po debatě s pracovníky podniku.

Před Zemanem zavítali do Armaturky bývalí ministři Zdeněk Škromach nebo Jan Mládek. „Prezidenta jsem tady viděl poprvé, a to tady dělám sedmatřicet let. Debata s ním byla přínosná, dotazy dobré a odpovědi fundované," zhodnotil věrný zaměstnanec Armaturky Miroslav Milota.

Zdroj: DENÍK/Jiří Kosík

Zaměstnanci Jihomoravské armaturky vyrobili pro prezidenta Miloše Zemana lavičku. Předali mu ji v Hodoníně. Video: DENÍK/Jiří Kosík

Prezident České republiky Miloš Zeman zavítal v pondělí odpoledne při své návštěvě Jihomoravského kraje také do Ivančic.
První den Zemana na jižní Moravě: rezervace pro aktivisty i milost pro Kajínka

Následně se český státník přesunul do sálu Evropa na oběd s podnikateli. „Byla polévka z lišek se smetanou, k tomu Bohemia sekt. Hlavním chodem byla hovězí líčka se šťouchanými bramborami. Menu zakončily tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou a koňak," prozradil účastník oběda a ředitel okresní hospodářské komory Michal Švagerka.

Poté Miloš Zeman zamířil do areálu vinných sklepů v Kozojídkách, které se staly Vesnicí roku 2016 jižní Moravy. V krojích ho přivítal mužský sbor Malina. „Chci mu moc poděkovat. Moje dcera má krásné modré oči a dáme ji jen Zemanovi, tak tuhle písničku jsem nikde jinde neslyšel, až tady u vás," prohlásil prezident, který z Kozojídek odjížděl se spoustou darů. Starosta Otakar Březina mu předal uzené maso, místní Ryzlink rýnský a Neuburské, kuchařku, kozojídský čaj a alba souborů Rózinky a Malina. Rudolf Bauer ze sousední Strážnice se připojil věnováním hruškovice z roku 2008. „Udělala jsem si čas a přijela jsem se podívat ze sousední vesnice. Líbilo se mi přivítání i celková atmosféra, kterou vytvořili velice pěknou," podotkla Marie Petřeková z Hroznové Lhoty.

Jiný názor měla trojice aktivistů, která s transparenty vystoupila proti Zemanově návštěvě. „Toto místo je místem mého dětství a je zneuctěné nohou darmošlapa, takže jsem dnes musel přijít," vyjádřil se místostarosta nedalekých Skoronic a rodák z Kozojídek Jan Grombíř.

Zdroj: DENÍK/Petr Turek

Prezident Miloš Zeman se v Kozojídkách dočkal milého přijetí i několika lidí, kteří ho naopak nevítali. Video: DENÍK/Petr Turek

Hybridní supersport BMW i8 využívali jihomoravští policisté jen krátkou dobu. Auto nabouralo do stromu.
Policie: Supersport boural večer po přehlídce. Byli u toho Zemanovi lidé

I na prezidentské setkání s občany ve Veselí nad Moravou přišli oponenti dosluhující hlavy státu. Transparent měl jen jeden, a to podobiznu Karla Habsbursko-Lotrinského, kterého monarchisté považují za legitimního českého krále. Jinak ale slovo patřilo hlavně Miloši Zemanovi. „Přál bych si, aby se rozšířil Baťův kanál a aby se stal základem toho, čemu se říká vodní koridor Dunaj-Odra-Labe, který spojuje tři moře," nastínil plány nejen pro Veselí nad Moravou a okolí Zeman. Ten i ve Veselí stejně jako v Kozojídkách dekoroval obecní prapor stuhou prezidenta republiky. Za to dostal víno a publikaci o hraběcí rodině Chorinských, kteří vlastnili místní zámek.

PROGRAM PREZIDENTA NA HODONÍNSKU
10:55 Příjezd do společnosti Jihomoravská armaturka v Hodoníně a setkání s vedením společnosti
11:25 Setkání se zaměstnanci společnosti

14:05 Příjezd do Kozojídek
14:10 Setkání prezidenta republiky s představiteli obce Kozojídky
14:40 Setkání s občany Kozojídek (prostor před sklepy)
15:15 Podpis prezidenta republiky do pamětní knihy obce
Dekorování praporu obce Kozojídky pamětní stuhou prezidenta republiky
Předání daru obce prezidentu republiky 

15:30 Příjezd do Veselí nad Moravou
15:35 Setkání s představiteli města Veselí nad Moravou (Kino Morava - nám. Míru 666)
16.05 Setkání s občany města Veselí nad Moravou (před kinem Morava - nám. Míru, Veselí n.M., v případě nepříznivého počasí v kině Morava)
16:40 Podpis prezidenta republiky na Pamětní list města
Dekorování praporu města stuhou prezidenta republiky
Předání daru města prezidentu republiky

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Hodonínska. Ilustrační foto.
Mezi hasiči dostane prezident vítězné víno