Původcem nepravdivého tvrzení jsou podle hlavy státu buď „jako obvykle špatně informovaní novináři", nebo „si to vymyslel sekretariát ministerského předsedy". Chce přitom pevně věřit, že si to předseda vlády „nevymyslel sám".

Pravda je, že žurnalisté, kteří si premiérovo sdělení ověřovali u hradního mluvčího Ovčáčka, jsou v tom nevinně, stejně jako premiérův sekretariát, nebo dokonce sám Bohuslav Sobotka. Když se ve středu Deník tázal Jiřího Ovčáčka, zda prezident pozve premiéra s chotí na tradiční oběd do Lán, odpověděl, že „oběd s panem premiérem se plánuje". Po Sobotkově vyjádření na sociálních sítích pak dodal, že „premiér bude mít vynikající příležitost osvětlit, proč se rozhodl na základě přání svých poradců útočit na levicového prezidenta".

Prezident tentokrát ovšem trefil místo lišky Maryšku, respektive svého protokoláře Jindřicha Forejta. Ten totiž 
10. prosince oslovil náměstkyni pro řízení sekce kabinetu předsedy vlády Bělu Hejnou s návrhem, aby se oběd odehrál pouze za přítomnosti obou ústavních činitelů bez doprovodu. „Tento nestandardní požadavek byl z jeho strany odůvodněn zejména velkým množstvím pracovní agendy k řešení mezi prezidentem a předsedou vlády," sdělil mluvčí vlády Martin Ayrer. Premiér hradní přání akceptoval, řekla Hejná.

„Do této chvíle neproběhla mezi Úřadem vlády ČR a Pražským hradem žádná oficiální komunikace, kde by byla oznámena změna formátu tak, jak jej původně navrhl Jindřich Forejt," dodal Ayrer.

Pokud ale Hrad změnil názor, Úřad vlády podle jeho mluvčího „tuto změnu a návrat k tradičnímu formátu, tedy ve složení prezident, premiér a manželky, vítá".
 

Jindřich Forejt večer odmítl, že s úřadem vlády o omezeních schůzky mluvil. 
Na úřad vlády prý volal pouze proto, aby domluvil termín a čas setkání. Úřad akceptoval návrh Hradu na setkání 2. ledna. Žádné návrhy na omezení formátu schůzky podle něj nepadly. Pozvání prý Zeman Sobotkovi tlumočil osobně.
Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK sdělil , že "pan premiér se má řídit vyjádřením pana prezidenta", a ne vyjádřením státního úředníka. "Vůle pana prezidenta byla jasně vyjádřena a to je zásadní," uvedl Ovčáček. Na doplňující dotaz, zda se oba politici o záležitosti bavili, mluvčí prezidenta poznamenal, že "tuto otázku krátce" prodiskutovali ve středu při setkání ústavních činitelů na Pražském hradě.
"Pan Forejt by měl jasně říct, proč poskytl úřadu vlády takovou informaci, jakou poskytl," vzkázal premiér.
Spory o organizaci novoročního oběda mohou dokreslovat napjaté vztahy obou politiků z poslední doby. Mediální střet měli třeba kvůli postoji k uprchlíkům.