„Před několika dny mě pan prezident seznámil se svým úmyslem podepsat návrhy 64 jmen profesorů, s výjimkou docenta Martina C. Putny. Seznámil mě se svými důvody, neboť se domnívá, že osobní aktivity docenta Putny se neslučují s vysokoškolským titulem profesora," uvedl Fiala s tím, že i přesto, že se nad některými vyjádřeními docenta Putny sám pozastavoval, není to podle něj důvod k odepření profesorského titulu.

„Požádal jsem tedy prezidenta republiky o zvážení tohoto postoje, snažil jsem se jej přesvědčit," doplnil Fiala a dodal, že prezident je nyní připraven podepsat jmenování Martina C. Putny profesorem.


„Je ochoten tak učinit za předpokladu, že docentu Putnovi předám dokument já osobně, poté, co se uskuteční slavnostní akt jmenování ostatních profesorů," doplnil Fiala.

„Absolutně si této osoby nevážím," uvedl vzápětí k osobě Putny prezident Zeman. Ten zároveň požádal o to, aby mu byla novelou zákona pravomoc jmenování profesorů odňata a byla svěřena ministrovi školství.


„Nejsem stroj na podpisy. Navrhl jsem tedy panu ministrovi systémové řešení. Vzdal jsem se dobrovolně práva udělovat amnestii či milosti (s výjimkou humanitárních případů) – tato práva považuji za feudální přežitek. Na druhé straně musím konstatovat, že za stejně monarchistický přežitek považuji právo prezidenta jmenovat vysokoškolské profesory," řekl k celému případu Zeman.