„Tvrdilo se, že Zdeněk Bakala celkově na OKD vydělal 100 miliard korun za tu dobu, co je vlastní. To je docela slušné kapesné," uvedl Zeman na adresu Bakaly.

Prezident připomněl, že už dříve navrhl řešit situaci kolem OKD znárodněním a tak, aby se Bakalovi a jeho společníkům „už nedala ani koruna". „Druhá věc je trestní oznámení, které teď na něj podal – zaplaťpánbůh – (slovenský podnikatel) Pavol Krúpa, a já věřím, že se toto trestní oznámení nezamete pod koberec. Zdeněk Bakala je v podstatě nový Viktor Kožený," prohlásil Zeman.

Podnikatel Viktor Kožený ztělesňuje pro řadu lidí odvrácenou tvář privatizace státního majetku z počátku 90. let. Za miliardové podvody na akcionářích Harvardského průmyslového holdingu byl v Česku odsouzen k desetiletému trestu. Před nástupem do vězení však kontroverzního finančníka ochránil pobyt na Bahamách, kde dlouhodobě žije. Koženého stíhají i v USA, kde je obviněn mimo jiné z úplatkářství spojeného s privatizací v Ázerbájdžánu.

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun z asi 567 milionů Kč o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.

Skupina Ad Hoc Group (AHG), která je novým vlastníkem NWR, nyní o situaci v OKD jedná se státem. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka jsou ve hře stále všechny varianty řešení, tedy dohoda s AHG, insolvence OKD či bezplatný odprodej akcií OKD státu.