Zemanovy výroky o Krymu podle Sobotky odporují politice Česka
Prezident Miloš Zeman neměl k projevu na Parlamentním shromáždění Rady Evropy žádný mandát vlády a Zemanovy výroky jsou v příkrém rozporu se zahraniční politikou Česka. Oznámil to dnes na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman dnes označil ruskou anexi Krymu za "fait accompli", tedy hotovou záležitost. Ukrajině poradil, aby se dohodla s Moskvou na kompenzaci a odmítl funkčnost protiruských sankcí. "Česko hájí respektování mezinárodního práva. Sankce EU proti Rusku jsou svázané s plněním dohod z Minsku, bez naplnění těchto dohod je nelze rušit," sdělil Sobotka.

Ministerstvo zahraničí ve stanovisku připomnělo, že platnost protiruských sankcí byla rozhodnutím summitu EU přímo navázána na úplné naplnění minských dohod. "Přehodnocení sankcí před tím, než pominou důvody proti jejich uvalení, by znamenalo zpochybnění důvěryhodnosti politiky EU. Při rozhodování o dalším osudu sankcí je třeba mít na zřeteli potřebu zachovat jednotu EU," sdělilo ministerstvo.

Kalousek označil Zemanova slova za nehorázná a v rozporu s českou zahraniční politikou. "Českou republiku v civilizovaném světě poškozuje," řekl. Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška prezident nemá žádný mandát k tomu říkat své osobní názory na mezinárodním fóru, vydávat je tím za postoj republiky a ještě radit Ukrajině. "Jeho chování jen potvrzuje, že je pátou kolonou Ruska," míní Ženíšek.

Kupka zdůraznil, že na porušení mezinárodních smluv a na agresi nelze říci, že jde o hotovou věc. "Taková relativizace a mávnutí rukou vždycky v historii připravily půdu pro ještě větší zvůli. Je to další faul pana prezidenta," napsal Kupka. Podle poslankyně ODS Miroslavy Němcové nemluvil Zeman o českých prioritách, ale o zájmech Ruska. "Finančně nebo jinak kompenzovat Ukrajině Krym znamená souhlasit s principem vojenské agrese, okupace a zabrání cizího území," sdělila v tiskové zprávě. Podpora ozbrojené agrese prezidentem České republiky je ostudná, dodala Němcová.

prezident Miloš Zeman se podepsal do pamětní knihy před svým vystoupením na Parlamentním shromáždění Rady Evropy. Vpravo je úřadující předseda Roger Gale.
Pro Čechy jsou migranti něco jako yetti, řekl Zeman před Radou Evropy

Zemanovým slovům se na sociálních sítích podivil místopředseda vládní KDU-ČSL Marian Jurečka. "Kompenzace za Krym? Jak toto může prezident našeho státu s naší historii vůbec říci! Mezinárodně uznané hranice jsou nedotknutelné!" napsal.

Předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip se vyslovil pro novou minskou schůzku a stanovení postupu k normalizaci vztahů mezi Ruskem a Ukrajinou. "Čím dříve k tomu dojde, tím lépe, aby se zmenšil chaos v Evropě," napsal Filip. Připomněl v této souvislosti katalánské referendum o nezávislosti na Španělsku a postoj Madridu k němu.

Kybernetický útok, ilustrační foto
Hackeři z KLDR prý ukradli tajné jihokorejské vojenské dokumenty

K záležitosti se na pražské konferenci Forum 2000 vyjádřil i bývalý rakouský prezident Heinz Fischer. "Myslím, že je třeba, aby Evropa anexi Krymu Ruskem kritizovala. Nemůžeme to přijmout jako fait accompli," řekl.

Prezidentova vyjádření pobouřila politiky v Kyjevě. Ukrajinská média označila Zemanova slova za "skandální".