„Jsem potěšen, že jste se této zodpovědné funkce ujal právě Vy, zkušený politik a státník, muž s nepopiratelnými znalostmi a rozhledem v domácí i zahraniční politice," napsal Zeman Steinmeierovi.

Nepřehlédněte: Příštím německým prezidentem bude Frank-Walter Steinmeier

ČR a Německo si letos připomínají 25 let od podpisu smlouvy

Uvedl, že rád vzpomíná na společné setkání ze září 2014, kdy spolu hovořili o zahraniční politice a vzpomínali na společného přítele Gerharda Schrödera. Zeman i Schröder vedli na přelomu tisíciletí ve svých zemích sociální demokracie. Ze sociální demokracie vzešel i Steinmeier.

„Bylo by pro mě radostí přivítat Vás opětovně na Pražském hradě, prastarém sídle českých králů," uvedl český prezident. Dodal, že si letos Česká republika a Německo připomínají 25 let od podpisu smlouvy o dobrém sousedství a 20 let od podpisu česko-německé deklarace.

Volbu Steinmeira uvítali světoví politici 

Steinmeierova návštěva by podle Zemana přispěla k důstojnému připomenutí těchto dvou významných výročí. Zároveň ocenil vysokou úroveň spolupráce v ekonomické i politické oblasti i mezi příhraničními regiony.

Steinmeiera zvolilo v neděli Spolkové shromáždění. V převážně reprezentativní funkci bývalý ministr zahraničí v březnu nahradí Joachima Gaucka, který se rozhodl nekandidovat do dalšího pětiletého období. Volbu jedenašedesátiletého sociálního demokrata uvítali němečtí, čeští i další světoví politici.

Čtěte také: Prezident Zeman byl dnes v nemocnici na plánované kontrole