„Setkáváme se v těžké chvíli. Roste počet nakažených koronavirem, roste počet hospitalizovaných, roste počet těžce nemocných a co horšího, roste počet mrtvých,“ uvedl na úvod projevu a vyjádřil „úctu, obdiv a poděkování“ všem zdravotníkům.

Prezident Zeman v roušce

O lidské životy může podle Zemana bojovat každý z nás. „Máme k dispozici jednu jedinou zbraň. Tou je malý kousek látky, který si přivěsíme na obličej a který nás chrání před nákazou a naopak my chráníme druhé. A to je problém, o kterém bych chtěl mluvit,“ prohlásil.

„Nenechte si tuto zbraň vzít z ruky. Nenechte se svést lidmi, kteřé o epidemii nic nevědí, ale kvůli pozornosti jsou schopni říkat věci, které poškozují naši společnost. Mám tím na mysli takzvané antirouškaře, ale i další - zubaře, kardiology, zpěváky,“ řekl prezident. „Jedna zpěvačka dokonce prohlásila, že za koronavirus může Bill Gates,“ doplnil zřejmě v reakci na příspěvek, který na sociálních sítích v minulosti přidala zpěvačka Ilona Csáková.

Poslouchejte odborníky

Občany prezident vyzval, aby poslouchali názory odborníků. „V první vlně jsme do boje povolali odborníky, pana Prymulu, a já pevně věřím, že bude úspěšný i ve vlně druhé,“ řekl Zeman a vyjádřil podporu vládním opatřením, uvedl však, že by v některých případech měla být lépe komunikována.

„Pokud tento kus látky sundáme kvůli své pohodlnosti, ohrozíme tím své blízké i sebe sama. Jestliže vydržíme, pak každý z nás přispěl k záchraně velkého množství životů,“ řekl.

Ministryně financí Alena Schillerová
Vláda přijala opatření na pomoc podnikatelům. Nařídila i stavbu polní nemocnice

Zeman podle svých slov požádal ministra vnitra Jana Hamáčka, aby policie důrazněji pokutovala nenošení roušek. „Něco podobného teď zavedlo Rakousko, zavedla to Francie a problémy, které máme, mají téměř všechny země. Nejsme v tom sami,“ dodal.

„Dělejme vše pro to, abychom touto zkouškou prošli se ctí, nikoli zbabělostí. Nikoli pohodlností, ale odpovědností vůči sobě i vůči druhým,“ uzavřel.